800-ruutmeetrisele pinnale koliv keskus on AHHAA teaduskeskuse ja Tallinna noorte infokeskuse ühine ettevõtmine. 700 ruutmeetrit jääks interaktiivsele näitusesaalile ja ülejäänud ala infokeskusele.

"Kava kohaselt vahetub interaktiivne ekspositsioon iga poole aasta tagant ja peale selle on seal töötoad - ühesõnaga soovime luua tõeliselt positiivse energiaga keskust kõigile inimestele," rääkis AHHAA teaduskeskuse juhataja Tiiu Sild.

Silla sõnul on esimeseks väljapanekuks plaanitud interaktiivne spordinäitus. "See on hangitud riigi ja Tartu linna toel Londoni teadusmuuseumist ja tegu on väga kalli projektiga, mis maksab miljoneid kroone," lausus Sild.

AHHAA tahab uude teaduskeskusse luua ka Vabaduse väljaku ajalooga seotud atraktsioone, kus kasutataks ära väljakaevamistelt leitud esemeid. Näiteks võiksid huvilised proovida ise kätt arheoloogilistel kaevamistel ja hea õnne korral leida endale koopia platsilt avastatud ehtsast kuldmündist.

"Meil on veel ka mitmeid muid atraktsioonide plaane, kuid enne lõpliku rahastuse ja kindlate plaanide selgumist ei taha me neid veel reeta," sõnas Sild.

Noored lähevad maa alla

Linna pressiteenistuse teatel rajatakse keskus Vabaduse väljaku ehitamise käigus tekkivatesse maa-alustesse ruumidesse, mis jäävad Kaarli puiestee sõiduteede vahelisele alale. Koostööprojektis AHHAA keskusega on Tallinna linna esindajaks spordi- ja noorsooamet. Projekti maksumus ei ole linna pressiteenistuse andmeil veel teada.

Teadus- ja noortekeskus loodab uksed avada 20. augustil, mil praeguste plaanide kohaselt peaks taasavatama ka kogu Vabaduse väljak. "Keskuse nimi pole veel otsustatud, plaanide kohaselt on see mõeldud kogu perele," ütles Tiiu Sild.

Keskuse kulud ulatuvad miljonini

Tallinna linnavalitsusele esitatud kirjas on AHHAA keskus löönud kokku kulud, mis peaks uue keskuse avamiseks kaetud saama.

Personalikuludeks on arvestatud ligikaudu 450 000 krooni. Põhikohaga asuks tööle administraator ja poole kohaga projektijuht. Piletituludest kaetaks kahe-kolme giidi töötasu.  200 000 krooni kuluks reklaamikampaaniatele, mille käigus kujundatakse keskuse visuaalne identiteet, koostatakse infomaterjalid ja tõlgitakse need vene ja inglise keelde. 180 000 krooni kuluks ekspositsiooni hooldusele, mille alla käib varuosade ja materjalide hankimine ning meistrimeeste saatmine Tartust Tallinna.

Koostöös Tallinna linnamuuseumiga valmivad Vabaduse väljaku ajalugu tutvustavad kompositsioonid "Vänta läbi ajaloo" ja "Maa-alused saladused", mis on mõeldud arheoloogiliste leidude demonstreerimiseks, läheksid maksma 130 000 krooni.

Seni on AHHAA keskus tegutsenud eelkõige Tartus, kuid tellimisel on nad väljapanekuid korraldanud ka mujal Eestis. Praegu võib AHHAA näitust vaadata Viljandis. Koolidesse tellitavad töötoad varieeruvad alates šokolaadi valmistamisest kuni menusarjast "CSI" innustust saanud kriminalistika valdkondadeni. Regulaarselt toimub keskuse eestvõttel Tartu teadusfestival ja teadlaste öö Eesti linnades.