„Ta soovib saada hüvitist enda tehtud trükisele, mis anti välja samba avamise õhtuks. Selles on pildigalerii samba ehituse jooksul tehtud piltidest,“ rääkis kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Meeli Hunt Päevaleht Online’ile.

Hunt täpsustas, et Reivik soovib raha välja antud raamatu ja sihtasutuse sulgemisega seotud kulutuste hüvitamiseks. Hundi sõnul pole trükise hüvitamisest varem räägitud ega kokkulepet tehtud. „Kiri jõudis meieni eile, nüüd hakkame vaatama, mis sest edasi saab,“ lisas Hunt.

Ministeeriumile saadetud kirjas seisab, et sihtasutus Vabaduse Monument taotleb riigieelarvest 107 000 krooni, mida on vaja sihtasutuse tegevuse lõpetamiseks ja samba avamisega kaasnenud projektide sulgemiseks.

Sihtasutuse esindaja Rain Veetõusme kinnitusel on taotletud summast enamik ehk 60 000 - 70 000 krooni küsitud transpordi eest, mida kaitseministeerium vabadusvõitlejatele oli lubanud. Lisaks kulus tema sõnul suur osa kaitseministri vastuvõtu korraldamiseks Tallinna raekojas. Veetõusme sõnul ei taotleta mitte hüvitist, vaid projekti rahastamist.

Sihtasutuse kõiki tegevusi on rahastanud kaitseministeerium. „Meil ei ole nendega lepingut. Nad on palunud korraldada ja me oleme korraldanud,“ märkis Veetõusme. Ta tuletas meelde, et enamiku on Aivar Reivik esialgu ise kinni maksnud.

Veetõusme osutas, et ka aasta alguses taotleti raha, kuid siis otsustas kaitseministeerium seda anda väiksemas mahus ning kõike plaanitut ei saanud teha. „See on sel aastal kolmas taotlus,“ lisas ta. Erinevus varasemate taotlustega võrreldes on muidugi see, et nüüd tahetakse projekt lõpetada.

Tegevuse lõpetamiseks tuleb taotluse järgi korrastada raamatupidamine, tellida sellele audiitori hinnang ja anda üle sihtasutuse loodud infomaterjalid ja veebileht. Taotluses märgitakse ka, et sihtasutus korraldas samba tutvustamiseks ja avamisürituse läbiviimiseks eri kampaaniaid ja üritusi, mille käigus koguti samba rajamiseks umbes kolm miljonit krooni.

Tegevuste loetelu seas on vabadusvõitlejate avamisüritusele viimine, võidusamba postkaart ja mark ning võidusamba saamislugu kajastav trükis, milles oli ka annetajate nimekiri. Nüüd on sihtasutuse hinnangul põhikirjalised eesmärgid täidetud ning sihtasutuse tegevus lõpetatakse nõukogu otsuse alusel.

Ministeeriumil on taotlusele vastamiseks aega kolm kuud.