Ligi pool sajandit suurema remondita läbi ajanud Kivimäe saun tervitab külastajaid kohe ukselt pahvaka niiske, kopitanud ja tugeva kassihaisuse lõhnaga. Hämaras eesruumis ootab Kivimäe sauna kütja Toivo Kalvik ja jälgib kurval pilgul ümbrust.

Toivo tuli 12 aasta eest kõigest üheks kuuks tööle ja on jäänud paigale seniajani. Kokku on saunal viis töötajat, kes peavad miinimumpalga eest nõmmelastele saunateenust pakkuma. Kuuga läheb sauna ülalpidamine maksma 100 000 krooni ja selle raha peab saun leidma ilma linnaosa abita.

Toivo on häbelik mees ega taha pildile jääda, kuid saun on talle väga kallis. “Eks ta selline meil olegi, aga raha ja remonti oleks vaja küll. Samas käib meil siin igasuguseid inimesi, kelle jaoks on see saun väga tähtis,” selgitab Toivo, kes täidab saunas Hunt Kriimsilma rolli, kellel on pidada üheksa ametit.

Kui linnaosavanem Rainer Vakra demonstreerib määrdunud seintega leiliruumi ja katkiste lampidega pesuruumi, siis teevad sauna kohta öeldud hurjutavad sõnad Toivole kõvasti tuska. “Ega kedagi ju ei sunnita siia tulema,” pahvatab ta. Eriti tunneb Toivo uhkust leiliruumi üle: ””Pealtnägija” käis siin oma saategrupiga ja nemad ütlesid, et leil oli üks Tallinna paremaid.”

Kuum vesi tapab haigused

Vakra ise pole saunas leili võtmas käinud, kuid ütleb, et käib vahel siiski sauna eesruumis inimestega rääkimas. “Valimiste eel käisin. No ja eks valimiste järel olen ka ikka paar korda käinud,” lausub Vakra.

Toivo arvates käivad saun ja õlu käsikäes, kuid alkoholimüügiks saunal raha pole ja seetõttu seda ka ei müüda. Ometi menetleb tarbijakaitse parajasti juhtumit, kus sauna eesruumis avastati õlle- ja šampanjamüük. “See oli kogemata. Meil jäi vabariigi aastapäevast paar pudelit üle ja siis tarbijakaitse need leidiski.”

Ka pole Toivo sõnul keegi Kivimäe sauna olukorra üle kaevanud ja seenhaigusi polevat samuti. “Kuum dušivesi uhab ju põranda üle ja tapab kõik haigused.”

Vana radiatsioonivarjend

•• Kivimäe saun ehitati 1959. aastal radiatsioonivarjendiks. Kiirituse korral oleksid inimesed läinud kahekorruselisse hoonesse, mille esimesel korrusel oleks puhastatud nende riided ja teisel korrusel asuvas saunas saanuks ennast pesta.

•• Linnaosavanem Vakra väitel pole saun ligi 50 aasta jooksul remonti näinud, kuid Toivo sõnul on see alatu laim, sest kunagi 1970-ndatel olla midagi ikkagi tehtud. Nõmme on linnaeelarvest taotlenud 30 miljonit krooni, millega soovitakse teha remonti ning seejärel seada saun sisse esimesel korrusel ja anda ülemine osa sotsiaalruumideks. Kas korteriteks või huviringideks, seda Vakra veel täpselt ei tea.

•• Maksimaalselt sada inimest mahutavat sauna külastab nädalavahetuseti 300–500 inimest. Pensionärid maksavad pileti eest 45 krooni ja täispileti hind on 60 krooni. Kaks kolmandikku külastajatest on pensionärid.