Põlva linna ja lähielanike seas tekitab kõhedust Peri põllumajandusosaühingu kanalas käiv lindude masshukkamine, kirjutab SL Õhtuleht.

Tuntud Hää Muna kaubamärgi all mune ja kanaliha tootvas kanalas on vingugaasiga tapetud väidetavalt tuhandeid linde.

Kanalas toimuvaga hästi kursis olev anonüümseks jääda sooviv kohalik elanik ütles SL Õhtulehele, et suurem kanade tapmine on kestnud paar päeva ja kokku peaks hukatama 18 000 aastast munejat kana. Põhjus, miks inimene lehe poole pöördus, on lindude hukkamisviis, mis kanala töötajate seas õudust tekitas.

«Traktori järel on suur hermeetiline kast, sinna topitakse kanad sisse,» seletab kohalik. Tema sõnul pannakse korraga kasti väga suur hulk kanu ja allolevad kanad lämbuvad. «Seejärel viiakse need kanad kuhugi mujale, me ei teagi täpselt, kuhu. Teada on, et seal lämmatatakse kanad vingugaasiga. Surnud kanad tõstetakse kopaga välja,» räägib asjassepühendatu. Surnud kanad viiakse hiljem Väike-Maarjasse, kus need põletatakse, lisab ta.

Selgitust kanafarmis toimuva kohta ei andnud ka farmi juhid. Farmi kontorist soovitati helistada asutuse juhile ning keelati kohapeal fotode tegemine.

Kanafarmi juht Sulev Peets vaikib telefonis kaua küsimuse peale, kas tema kanalas tapetakse linde gaasiga. «Kuidas te üldse sinna kanala juurde saite, väravas on ju silt, et võõrastel sisenemine keelatud,» küsib ta. Küsimusele kanade hukkamise kohta Peets keerutab. Kas jutud sellise tapmisviisi kohta on valed, vastab ta, et ta pole seda väitnud ning keeldub edasistest kommentaaridest.

Samuti ei kommenteeri 2004. aastal Eesti aasta talumehe tiitli kandidaadiks valitud Peets, mis gaasi kasutatakse.

Eesti Loomakaitse Seltsi liikme Maaja Mälli sõnul on kirjeldatud hukkamise viis äärmiselt võigas. «Ma ei ole varem kuulnudki, et Eestis kuskil midagi sellist oleks tehtud. Kindlasti plaanime seda asja lähemalt uurida.»

Loomade tapmis- ja hukkamisviise reguleeriva põllumajandusministri määruse kohaselt tohib süsinikdioksiidgaasi kasutada sigade uimastamiseks. Gaasi on lubatud kasutada ka loomade hukkamiseks, kuid sealjuures on märgitud, et linde on lubatud hukata pea maha lõikamise, kaelanihestuse või vaakumkambri kasutamise abil.