Valgamaa alaealiste komisjoni sekretär Janika Käst ütles, et mõne lapse puhul määratakse hoiatus ka korduvalt. “Pole tarvis kohe erikooli saata. Komisjon lähtub määramisel klassijuhataja, vanemate ja sotsiaaltöötaja esitatud väga põhjalikest materjalidest,” kinnitas ta. “Alustame ikkagi kõige nõrgemast vahendist ja liigume karmima suunas.”

Luiga rõhutas, et hetk, mil laps komisjoni saadetakse, on tema elus äärmiselt oluline – ta peab tegema otsuse, mis saab elust edasi.

Üheks vahendiks on vestlus sotsiaaltöötajaga. Luiga ütles, et sotsiaaltöötaja ei peaks arvama, nagu oleks tema töö last komisjoni saates tehtud. Käst lisas, et vestlejaile antakse ette kindlad teemad, mis korduvate vestlustundide jooksul läbi käia tuleb.

Käst kinnitas, et tõhusalt aitab üldkasuliku töö määramine – paha peale sattunud noored käivad koristamas, abiks raamatukogus või eakate teenindamisel.

Caritases saab olla kõva mees

•• MTÜ Caritas korraldab patustanud noortele militaarmatku ning annab appi isikliku mentori. Caritase kuriteoennetuskeskuse juhi Jaano Rässa sõnul ei tegelda matkadel pisipahedega, sest see osutub mõttetuks.

•• Suitsetamise keelamise asemel leitakse noorukile raske füüsiline tegevus. “Nii et nad on täiesti rihmaks tõmmatud,” kirjeldas Rässa. “Anname poistele võimaluse olla kõva mees ja eneseväärikust tõsta.” Positiivsete mehetegudena saavad poisid proovida lasketrenni ja võitluskunsti.

•• 10. eluaastast alates võib laps saada endale isikliku, koolitatud mentori, kelleks on politseinik, sotsiaaltöötaja, õpetaja, sisekaitseakadeemia kadett või mõni muu vabatahtlik. Mentor töötab lapsega vähemalt kolm tundi nädalas, viib teda üritustele, vajaduse korral aitab õppetöös. Neljandikul mentori saanud lastest on kooliskäimine paranenud ning Caritas loeb seda heaks tulemuseks. H.E.