Novembri lõpus läbi viidud kontrolli käigus tuvastasid Harjumaa osakonna inspektorid, et Alexela terminal käitles naftasaadusi, milliseid ei ole ettevõttele väljastatud saasteloas märgitud ning mille käitlemisel eraldus välisõhku lubatust rohkem saasteaineid, sealhulgas aromaatseid süsivesinikke.

Samuti selgus, et ettevõtte oli õhku paisatud saasteainete heitkoguste pealt maksnud ettenähtust väiksema saastetasu.

Paldiski välisõhu kvaliteet on juba pikka aega suureks probleemiks. Nii keskkonnainspektsiooni kui ka muudesse institutsioonidesse tuleb jätkuvalt elanike kaebusi, milles avaldatakse rahulolematust seoses linnas leviva ebameeldiva kütusehaisuga.

Keskkonnainspektsioon on Alexela terminali välisõhu kaitse seaduse rikkumise eest korduvalt karistanud. Oktoobris trahviti ettevõtet saasteainete lubatud heitkoguste ületamise eest 25 000 krooniga, lisaks sellele tuli terminalil maksta 7487 krooni menetluskuludeks.

Ettevõte on lubanud terminali paigaldada seadme, millega hakatakse bensiini laadimisel tekkivaid aure kokku koguma ning põletama. Põletussüsteemi kasutuselevõtmisega peaks kütuse käitlemisel tekkiv ebameeldiv hais vähenema. Tänaseks on ettevõte tellinud süsteemi projekteerimistööd.

Alexela terminalile väljastatud välisõhu saasteloa kehtivus lõppes laupäeval. Ettevõte on esitanud Harjumaa keskkonnateenistusele taotluse uue saasteloa väljastamiseks.

Võttes arvesse Alexela terminali planeeritavat tootmismahtude suurenemist ning sellest tulenevaid keskkonnariske, algatas Harjumaa keskkonnateenistus ettevõtte tegevusega seoses keskkonnamõjude hindamise. Keskkonnamõju hindamise protsess on avalik, mis tähendab, et ka elanikel on võimalus oma ettepanekuid ja vastuväiteid esitada.

Alates 1. jaanuarist tegutseb ettevõte Harjumaa keskkonnateenistuse poolt väljastatava ajutise ja piiratud tingimustega saasteloa alusel, luba kehtib 30. juunini.