Seni tehtust pidas Saarso olulisimaks Eesti polaarjaama võimaliku asukoha väljavalimist Rossi mere ääres ja rahvusvahelise tunnustuse saamist sellele.

“Vahepeal oli teatud mure, sest sinnasamasse kõrvale taheti teha rahvusvahelist kaitseala, mis oleks hõlmanud ka Eesti baasi asukohta,” ütles Saarso. “Suvel Madridis toimunud Antarktika lepingu riikide kohtumisel aktsepteeriti meie valikut ning kaitseala piirid jäävad baasist kaugemale.”

Praeguse kava kohaselt peaks uurimislaev väljuma Tallinnast 2006. aasta kevadel. Ülesõit Austraaliasse võtab umbes pool aastat, Rossi mere ääres tegutseks jaam 2007. aasta jaanuaris ja veebruaris.

Saarso sõnul hakkaks jaamas esimesel aastal töötama neli-viis inimest, kes tegeleksid uuringutega maal. Laevale jääks kaheksa inimest, kes uuriksid merd.

Teine ekspeditsioon töötaks 2008. aasta jaanuaris-veebruaris ja kolmas 2009. aasta jaanuaris-veebruaris.

Ekspeditsiooni juhi sõnul on käimas eelläbirääkimised, et lennutada teisel ja kolmandal ekspeditsioonil koostöös itaallastega mõni inimene baasi juba varem kohale. Siis saaks uurimisjaam kauem tegutseda, sest laev jõuab kohale suhteliselt hilja.

Ekspeditsiooni juht Saarso on varem öelnud, et eesmärk on luua rahvuslik, tähtajatu Antarktika uurimise prorgramm ja aastaile 2007–2009 kavandatud ekspeditsioonid on vaid osa sellest. BNS