Heliloomingu konkursile oodatakse helitöid kõikidele koori- ja orkestriliikidele, iga autor võib esitada ühe või mitu originaalteost, mida ei ole varem avalikult ette kantud ja mis pole varem võitnud mõnd teist heliloomingukonkurssi, teatas Eesti laulu- ja tantsupeo SA.

"Algmaterjalina võib kasutada ka rahvamuusikat või ka originaalteoseid, näiteks lastelaule," ütles Eesti laulu- ja tantsupeo SA laulutoimetaja Ave Sopp. XI noortepeo heliloomingu konkurss toimub ühes voorus ja on avatud kõikidele eesti heliloojatele.

XI noortepeo tantsude konkursile võib iga autor esitada ühe või mitu tööd, mida pole varem avaldatud trükis ega avalikult ette kantud. "Tööd võivad olla eesti laulumängude ja rahvatantsude seaded või süidid ning kaasaegne autorilooming eesti rahvatantsu ainetel," rääkis Eesti laulu- ja tantsupeo SA tantsutoimetaja Kadri Tiis. Kuni 4 minutit kestvate tantsude saatemuusikana võib kasutada eesti rahvamuusikat, selle töötlusi ja autorimuusikat.

2011. aasta laulu- ja tantsupeo teemaks on "Maast avaneb maailm", mis on nii laulu- kui tantsupeo repertuaari aluseks. "Heliteoste ja tantsude loomisel palumegi lähtuda selle kunstilise idee legendis väljatoodud märksõnadest: maa, tuli, hing, soojus, laul, tants, rõõm," ütles Ave Sopp.

Konkursil osalemiseks tuleb heli- või tantsutöö konkursijuhendis ettenähtud korras saata või tuua 2009. aasta 8. märtsiks Eesti laulu- ja tantsupeo SA-sse aadressil Suur-Karja 23, Tallinn. Žürii langetab esitatud loomingu suhtes otsused järgmise aasta 20. märtsiks.

2011. aastal Tallinnas toimuva XI noorte laulu- ja tantsupeo kunstiline juht on Raul Talmar, laulupeo kunstiline juht Veronika Portsmuth  ja tantsupeo kunstiline juht Märt Agu.


XI noorte laulu- ja tantsupeo "Maast avaneb maailm" legend

Maa all magab Tuli. Inimesed, kes selle Maa peal elavad, tunnevad oma hinges tema soojust – mitte kusagil pole ju nii hea, kui omal Maal. Nähtamatu Tuli paneb Maa lapsed laulma ning tantsima – ja kui laulu- ning tantsurõõm juba taevani kerkib, siis avaneb Maa põu ja Tuli lööb loitma meie keskel. See on kõige rõõmsam pidu. See on 2011. aasta noorte laulu- ja tantsupidu. Maast sünnib Rõõm.