Rotermann City OÜ alustas endises kruubiveski hoones renoveerimistöid. Sellega sai alguse ajalooliste hoonete kordategemine Rotermanni kvartalis. 

Tulekahjus tõsiselt kannatanud viiekorruselise hoone  kahele esimesele korrusele tulevad kaubandus- ja ülemistele büroopinnad. Need vastavad A+ klassile, mis tähendab eriti kaasaegseid kommunikatsioonisüsteeme ja eridisaini järgi valminud siseruume.

Ruumid saavad olema modernselt kujundatud, kuid kuna hoone on arhitektuurimälestis, üritatakse vanast hoonest säilitada nii palju kui võimalik.

“Kruubiveski tuleb väljast autentne, nagu see oli sada aastat tagasi. Aga kuna hoone põles täiesti tühjaks, jäävad siseruumides paistma ainult vanad paekivimüürid. Vahelaed ja tugitalad tulevad uued,” ütles arhitekt Vahur Sova.

Raske funktsiooni leida

Renoveeritud pae- ja telliskivifassaadiga ning korteritega hoone valmib 2007. aasta suvel. Palju kruubiveski renoveerimine maksma läheb, ei soostunud Rotermann City OÜ juhataja Heiki Kivimaa rääkima. “Ütleme  nii, et tegemist on 2000-ruutmeetrise pinnaga,” lausus ta ainult.

Vanade tööstushoonete säilitamine ja renoveerimine uueks otstarbeks on viimasel ajal levinud. “Vanade vabrikuhoonete kordategemine on viimase kümne aasta vili, sest 1960-ndatel poleks nende lõhkumine mingi probleem olnud. Nüüd aga mõistetakse, et sellistel majadel on ka teatud esteetiline väärtus,” ütles  Sova.

Järgmiseks on kavas renoveerida jahuladu, elevaator ja kontrollkäigu hoone. Jahulattu ja enamikku teistest vanadest tööstushoonetest tulevad kontori- ja kaubanduspinnad, kuid üldiselt on neile raske rakendust leida. Näiteks pole elevaatorihoone tulevast funktsiooni siiani leitud.

“Kuna tegemist on väga spetsiifiliselt ehitatud hoonetega, kus näiteks aknad on väikesed ja üksteisest kaugel, ei ole neile rakenduse leidmine kerge. Me ei saa ka kaitsealustesse müüridesse uusi auke raiuma hakata,” lausus Sova.

“Funktsiooni leidmine nendele hoonetele on keeruline, kuid sellest hoolimata ei lammuta me ühtegi varemetes hoonet, et selle asemel uut ja paremini rakendatavat ehitada,” oli ka Heiki Kivimaa arvamus. Kui muud võimalust pole, ehitatakse vanu müüre ja endiste hoonete kontuure säilitades nende külge uuemad ja funktsionaalsemad osad, nagu on plaanis teha jahulaoga.

Valmis kahe aasta pärast

Aastal 2009 valmis

Hind 850 miljonit krooni

•• Päris uutest hoonetest saavad Rotermanni kvartalis kõigepealt valmis Ahtri tänava äärsed kaubanduspindadega kortermajad, milles on 48 korterit kogupinnaga 5000 ruutmeetrit.

•• Kogu ehituse teostab KMG Ehitus. Kvartali projekteerimisel osalevad arhitektid firmadest Koko Arhitektid OÜ ja Kosmos OÜ ning Hanno Grossschmidt, Andres Alver ja Vahur Sova. Kokku peaks 2007. aasta alguses kvartali esimese etapina valmima 4940 ruutmeetrit äripindu ja 8388 ruutmeetrit elamispindu, esimeses etapis valmivad korterid on juba välja müüdud.

•• Rotermanni kvartal valmib praeguste plaanide järgi 2009. aastaks ja projekti maksumuseks kujuneb 780–850 miljonit krooni.