Eelmisel aastal ei võimaldatud vähipüüki Hiiumaal, kus vähivaru on väga ebaühtlane ning Rapla- ja Läänemaal, kus vähivarud praktiliselt puuduvad. Sel aastal keelatakse vähipüük ka Pärnumaal, kuna sealne varu on järsult vähenenud.

Eelmisel aastal kehtinud ajutist püügikeeldu Vääna ja Soodla jões ning Soodla veehoidlas on pikendatud ka sellele aastale, et võimaldada seal varude taastumist.

Saare maakond on oma vähivarude poolest jätkuvalt esirinnas, kuigi sel hooajal on sealne lubatud püügimaht langenud mullusega võrreldes ligi kolmekordselt (1500-lt püügiööpäevalt 600-le).

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna spetsialisti Peeter Prassi sõnul on vähivarud viimase paari aasta langustendentsi üheks põhjuseks see, et vähke hakati üha suuremas mahus piiri taha vedama. Tänavu on Keskkonnainspektsioonil õnnestunud sellele vastu astuda, tabades vähkide kokkuostu organiseerinud soomlase ja hulga ebaseaduslikke vähipüüdjaid.

"Veel kummitavad meid jõevähihaigused ja parasiidid ning seepärast tuleb erilist tähelepanu pöörata vähipüügivahendite desinfitseerimisele. Tänavu avastati vähikatk Hiiumaal, mille leviku takistamiseks ei saa sealsetes veekogudes vähipüüki lubada," ütles Prass.

Vähikatku leviku tõkestamiseks tuleb pärast püüki püügivahendeid kas vähemalt viis minutit keeta, töödelda 20 minutit 4% formaliinlahuses, vähemalt üks ööpäev külmutada või kuivatada, hoides need terve päev päikese käes.

Vähipüügilube väljastatakse maakondade keskkonnateenistustest kirjaliku taotluse alusel.


VÄHIPÜÜGIVAHENDI ÖÖPÄEVADE ARV MAAKONDADE KAUPA

Harjumaa 200

Ida-Virumaa 30

Jõgevamaa 70

Järvamaa 40

Lääne-Virumaa 20

Põlvamaa 200

Saaremaa 600

Tartumaa 30

Valgamaa 500

Viljandimaa 100

Võrumaa 300