**Sai­te tä­na kät­te ot­su­se, mil­le­ga teid on kõrval­da­tud po­lit­seitöölt. Mil­le­ga se­da ot­sust põhjen­da­tak­se?

Va­bas­ta­mi­se alu­seks on too­dud Er­ki Kor­pi­le (Jär­ve­ti elu­kaas­la­ne, Tal­lin­na las­te tur­va­kes­ku­se juht ja kes­ke­ra­kond­la­ne – H. R.) väi­de­ta­valt edas­ta­tud sa­la­ja­ne in­for­mat­sioon, mis mi­nu sei­su­ko­hast vaa­da­tu­na ei pea pai­ka. Ma olen en­di­selt veen­du­mu­sel, et olen tei­nud tööd kõiki­dest põhiväär­tus­test tu­le­ne­valt ja po­lit­sei koostööd tur­va­kes­ku­se­ga re­gu­lee­rib le­ping aas­tast 2000.

**Kas on ka spet­sii­fi­li­se­malt väl­ja too­dud, mil­list in­for­mat­sioo­ni te edas­ta­si­te?

See on ka­he po­lit­seisünd­mu­se­ga seo­tud in­for­mat­sioon ja Er­ki Korp ei ole mi­nu käest küsi­nud se­da in­fot. Ma olen oma va­bal tah­tel tea­vi­ta­nud te­da võima­li­kust ris­ki­ko­hast. In­fo ei ole mit­te kui­da­gi seo­tud ühe­gi era­kon­na­ga Ees­tis.

**Pro­ku­ra­tuu­ri tea­tel ole­te po­lit­sei and­me­baa­si ku­ri­tar­vi­ta­nud kok­ku li­gi 500 kor­ral. Mis need ülejää­nud kor­rad on siis?

Näi­teks üks epi­sood puu­du­tab ühte mu sõbran­na abi­kaa­sat, kes peab kau­bi­ku- ja bus­si­ren­di­fir­mat. Eel­mi­sel sügis­tal­vel ren­tis üks selts­kond kolm bus­si. Mo­biil­se jäl­gi­mi­se süstee­mi jär­gi sel­gus ühel het­kel aga, et bus­sid olid ju­ba poo­lel teel Soo­me. Sõbran­na he­lis­tas mul­le ja pa­lus abi. Ma kont­rol­li­sin and­me­baa­sist nen­de mees­te ja nen­de­ga seo­tud isi­ku­te taus­ta ja tões­ti sel­gus, et te­ge­mist on Rak­ve­re kan­dist pä­rit pät­ti­de­ga. And­sin sel­le in­fo po­lit­seis kii­res­ti eda­si ning koostöös Soo­me po­lit­sei­ga sai­me nii bus­sid kui ka pä­tid kät­te Ro­va­nie­mist. Soo­me po­lit­sei pa­ni ma­si­nad Hel­sin­gist ise lae­va pea­le.

**Need väi­ted, et edas­ta­si­te Kes­ke­ra­kon­na ini­mes­te pal­vel and­meid eri­ne­va­te ini­mes­te koh­ta, lükka­te ümber?

Jah, need ma lükkan täie­li­kult ümber ja ma ar­van, et se­da tee­vad ka mi­nu head kol­lee­gid. Ma ei tea, kust on võetud see po­lii­ti­li­ne seo­tus. Võib-ol­la mi­nu va­ne­ma­te osa­lu­sest Sot­siaal­de­mok­raat­li­ku Era­kon­na ri­vis või siis mi­nu elu­kaas­la­se Er­ki Kor­pi seo­tu­sest Kes­ke­ra­kon­na­ga. Tä­nu sel­le­le sünd­mu­se­le ka­vat­se­vad mi­nu va­ne­mad peat­selt väl­ja as­tu­da Sot­siaal­de­mok­raat­li­kust Era­kon­nast.

**Kas te ar­va­te, et pre­fek­ti ot­su­ses väl­ja too­dud põhjus on ka te­ge­lik ja õige põhjus?

Ei, ma ei ar­va nii. Ma ar­van, et ko­hus an­nab sel­le­le kõige pä­de­va­ma hin­nan­gu. Tä­na sain va­bas­ta­mi­se ot­su­se, ad­vo­kaa­did te­ge­le­vad sel­le­ga ja lä­hip­äe­vil viin aval­du­se koh­tus­se. Ma apel­lee­rin sel­le­le, et mi­nu ame­tis ei ol­nud täp­selt mää­rat­le­tud tööüle­san­deid, staa­bi põhimää­rus toob vä­ga eri­ne­valt väl­ja staa­bi põhi­te­ge­vu­sed, mis on ka kri­mi­naal­tea­bea­nalüüsid. Pro­jek­ti­de raa­mes olen tei­nud vä­ga eri­ne­vaid analüüse. Põhju­seid on vä­ga pal­ju. Kõiges, mis ma olen tei­nud, olen läh­tu­nud ame­ti­van­dest ja olen jul­ge­nud sek­ku­da as­ja­des­se, kus ei oleks se­da oo­da­tud.

**Mis te ar­va­te, mis need te­ge­li­kud põhju­sed ol­la võivad, miks teist ame­tist ta­gan­da­ti?

Prae­gu­ses Ees­ti rii­gis tu­le­vad et­te kär­ped, aga see on vä­hetõen­äo­li­ne, ku­na mi­nu ame­ti­koht on ik­ka­gi ol­nud ra­ha ja reaal­set ka­su sis­se­toov.

**Tei­sed põhju­sed?

Näi­teks seo­ses loo­da­va ühen­da­su­tu­se­ga, eri­ne­vad isi­ku­te ümber­pai­gu­ta­mi­sed ja reor­ga­ni­see­ri­mi­sed. Võivad ol­la isi­ku­tepõhi­sed üle­sas­tu­mi­sed. Ma ei tea täp­selt, aga aeg an­nab kõige­le aru­tust.

**Oli teil isik­lik­ke vas­tuo­lu­sid pre­fek­ti­ga või kel­le­gi tei­se­ga juht­kon­nas?

Ei, mul on ol­nud vä­ga hea koostöö nii El­mar Va­he­ri kui Rai­vo Küüdi­ga (en­di­ne Põhja pre­fekt, prae­gu po­lit­seia­me­ti pea­di­rek­tor – H. R.). See ot­sus oli ik­ka täie­lik ülla­tus.

**Sel­les­sa­mas as­jas on alus­ta­tud ka kri­mi­naa­la­si, ega teid veel üle kuu­la­tud ei ole?

Üle kuu­la­tud mind ei ole, kaht­lus­tust ei ole mul­le esit­le­tud. See on vä­ga kum­ma­li­ne. Mind on sel­le as­ja eest ka­ris­ta­tud ju­ba dist­sip­li­naar­kor­ras ja sea­du­sest tu­le­ne­valt ei ole võima­lik ühe ja sa­ma teo eest to­pelt ka­ris­ta­da. Nii et ma ar­van, et ka siin­ko­hal on koh­tul sel­ged sei­su­ko­had. Kaht­lus­tu­se si­su ma kom­men­tee­ri­da ei os­ka, tean ai­nult nii pal­ju, kui aja­kir­jan­du­sest lu­ge­nud olen. Mi­nu poo­le po­le kor­da­gi veel pöör­du­tud.

**Nüüd kui po­lit­seitöö teid enam ees ei oo­ta, mis te siis eda­si te­ha plaa­ni­te?

Mul on eri­ne­vaid pak­ku­mi­si, mi­da ma kaa­lun. Kind­las­ti ta­han oma sõna sek­ka öel­da vä­ga eri­ne­va­tes küsi­mus­tes, mis puu­du­ta­vad Ees­ti si­se­jul­geo­le­kut ja miks mit­te ka vä­lis­jul­geo­le­kut po­lii­ti­li­ses plaa­nis.

**Nii et te mõtle­te täies­ti tõsi­selt po­lii­ti­kas­se as­tu­mist?

Ma kaa­lun se­da täies­ti tõsi­selt. Sel­le mõtte an­dis mul­le suu­repä­ra­ne, ent lühi­ke töö­ko­ge­mus vä­lis­mi­nis­tee­riu­mis. Kui par­teis­se as­tu­da, siis tu­leb ol­la vä­ga ak­tiiv­ne lii­ge. Ühis­kon­nas on nii ko­gu­kond­li­kul ta­san­dil kui ka n-ö kõrge­ma­tes sfää­ri­des vä­ga pal­ju, mi­da pa­ran­da­da.

**Ma saan aru, et sügi­sel võib teid siis nä­ha ko­ha­li­kel va­li­mis­tel kan­di­dee­ri­mas?

Het­kel on lä­birää­ki­mi­sed eri­ne­vad, nii et jä­tan ot­sad lah­ti.

**Mil­li­ne par­tei teid enim hu­vi­tab?

Ma olen veen­du­mu­sel, et ini­me­sel peab oma rii­gis ole­ma hea ja tur­va­li­ne ela­da. Mi­nu jaoks on Ees­tis prae­gu­sel het­kel jää­nud vä­he va­rian­te. Ma olen ol­nud ak­tiiv­ne par­tei­lii­ge en­di­ses Isa­maa­lii­dus 1990-nda­te kes­kel. Prae­gu is­tub mul­le kõige pa­re­mi­ni aga Kes­ke­ra­kon­na po­lii­ti­ka. Sa­ma sümpaat­sed on alg­selt ol­nud ka sot­siaal­de­mok­raa­ti­de ideed, aga nen­de ri­da­des­se ma ei ole kuu­lu­nud ja ei pea se­da het­kel ka võima­li­kuks.

**Kui kau­gel on lä­birää­ki­mi­sed Kes­ke­ra­kon­na­ga?

Lä­birää­ki­mi­sed on se­ni ol­nud vä­ga-vä­ga põgu­sad. Aga hu­vi tun­nen mi­na ja tun­ne­vad ne­mad, se­da ma ei sal­ga.

**Tei­le on väi­de­ta­valt pa­ku­tud ka ju­rii­di­li­se nõuni­ku koh­ta Kris­tii­ne lin­nao­sa va­lit­su­ses. On see õige?

See peab pai­ka. Mi­na ei ole Kris­tii­ne lin­nao­sa va­ne­ma­ga sel tee­mal isik­li­kult veel rää­ki­nud, aga kõik on võima­lik. Kui me koh­tu­me ja vest­le­me, siis olen usu­ta­vas­ti pal­ju tar­gem.

**Mi­da te Kes­ke­ra­kon­nas ära te­ha ta­hak­si­te?

Neid koh­ti, kus olu­sid saab pa­re­maks muu­ta, on to­hu­tult. Näi­teks kor­te­riühis­tu­te prob­lee­mid, mis on siia­maa­ni po­lit­seis mit­te­soo­vi­ta­vad aval­du­sed. Üld­ju­hul on see esi­me­ne tee­ma, mil­lest hoi­tak­se ee­ma­le. Üksi­kud lin­nao­sad, kus toi­mu­vad kor­te­riühis­tu­te ümar­lauad, on sel­le häs­ti kor­ral­da­nud. Las­nam­äe näi­teks.

Lä­heb koh­tus­se

Ali­ce Jär­vet lau­sus, et vaid­lus­tab oma ame­tist va­bas­ta­mi­se ot­su­se Tal­lin­na hal­dus­koh­tus.
„Tä­na sain ma sel­le ot­su­se kät­te ning prae­gu loe­vad se­da mi­nu ad­vo­kaa­did, koh­tus­se viin aval­du­se tõen­äo­li­selt lä­hip­äe­va­del,” rää­kis Jär­vet. En­da sõnul apel­lee­rib ta koh­tus sel­le­le, et te­ma ame­tis ei ol­nud täp­selt mää­rat­le­tud tööüle­san­deid ja staa­bi põhimää­rus toob vä­ga eri­ne­valt väl­ja staa­bi põhi­te­ge­vu­sed.
„Nen­de hul­gas on näi­teks ka kri­mi­naal­tea­bea­nalüüsid,” lau­sus ta.

Sa­mu­ti li­sas Jär­vet, et ame­tis­se en­nis­ta­mist ta ei soo­vi­gi. „Mul­le vä­ga meel­dis see at­mosfäär, mis po­lit­seis töö­ta­des va­lit­ses. Ent elu kee­rab uued le­heküljed ja an­nab ava­ra­mad võima­lu­sed en­nast väl­jen­da­da. Po­lit­seisüstee­mis on see pa­ra­ta­ma­tult pii­ra­tud,” ütles Jär­vet.