Regionaalminister Vallo Reimaa peatas seitsmeks päevaks õhtuse alkoholimüügi piirangu, et ana-lüüsida Harju maavanema volitusi piirangu kehtestamiseks.

Õigusteadlase Kalle Meruski hinnangul on selline piirang seadusega vastuolus.

“Alkoholiseaduse kohaselt võib maavanem avaliku korra tagamise huvides alkoholi jae-müügi õiguse peatada kuni seda tingiva asjaolu äralangemiseni, mis on seotud pigem mingi konkreetse sündmusega,” rääkis Tartu ülikooli riigi- ja haldusõiguse professor Kalle Merusk.

Nii pikaks ajaks kui kolmeks kuuks saaks maavanem alkoholimüüki piirata näiteks mõne suure loodusõnnetuse korral, mille tagajärgede likvideerimine võtab täpselt kolm kuud aega.

Maavanem põhjendas õhtuse müügipiirangu kehtestamise vajalikkust sellega, et suvel suureneb alkoholijoobes põhjustatud tulekahjude ja neis hukkunute arv ning joobnud sõidukijuhtide süütegude hulk.

Tõlgendamise küsimus

“Motiiv peab olema väga konkreetselt määratletav ja hästi põhjendatud, mitte nii abstraktselt nagu hetkel, kus piirang on kehtestatud igaks juhuks,” ütles Merusk. Samas puudub selgelt erakordne asjaolu ja müügikeeld on kehtestatud lihtsalt ajaliselt. “Kellelgi pole ilmselt midagi selle vastu, kui 1. septembril viina ei müüda, aga kolme kuu pikkuses piirangus näen ma probleemi. See piirab ettevõtlusvabadust ja on õigusvastane,” leidis Merusk.

Ka Saku õlletehase finantsdirektori Inga Kuusiku väitel on  alkoholimüügi piirangutega selgelt liiale mindud. “Sellised müügipiirangud muudavad ebamugavaks eelkõige tavatarbija elu, sest ta ei ole harjunud endale suuri koguseid jooke koju varuma, vaid ostab paar head õlut siis, kui selleks soov tekib,” arvas Kuusik.

Harju maavanema Värner Lootsmanni kinnitusel on see tõlgendamise küsimus ning juristid püüavad selgust saada, kas maavanemal on õigus terveks suveks alkoholimüüki piirata. “Kui politseiprefektuur teeb ettepaneku ja loeb oluliseks asja-oluks, et kolme kuu jooksul võivad tekkida probleemid, mida võiks sellisel kujul ennetada, siis ma loomulikult pean sellele reageerima,” rääkis Lootsmann.

Maavanema sõnul tegid talle piirangute kehtestamiseks ettepaneku kohalikud linna- ja vallavolikogud, kuigi Harjumaa 24 omavalitsusest pöördusid kirjaliku palvega maavalitsuse poole vaid Tallinna linn ning Anija, Viimsi ja Saue vald.

Neist kolm saatsid ettepaneku juhuslikult just 30. mail, mil maavanem oma korralduse allkirjastas. “Ega kõik omavalitsused peagi maavanema poole kirjalikult pöörduma ja ma ei ole väitnud, et kõik 24 on seda teinud,” leidis Lootsmann.

Seitsme päeva jooksul selgitavad juristid, kas Lootsmann on oma volitusi õigesti kasutanud, ja kui leitakse, et maavanem on volitusi ületanud, tühistab minister Reimaa tema korralduse.

“Las juristid siis otsustavad ja edaspidi on asi selge, kuhu ajaline piir tõmmatakse. Küllap alkoholimüüjad said nüüd lõpuks seda, mida tahtsid, ning ma ei välista, et kõik läheb vana viisi edasi,” ütles Lootsmann.

Korraldus tuli väga ootamatult

•• “Alkoholimüügi piirangu kehtestamine tuli mulle ausalt öeldes ootamatult, sest maavanema korraldus saabus neljapäeval faksiga Harku vallavalitsusse,” rääkis Harku vallavanem Ott Kasuri. “Kindlasti arutame seda küsimust järgmisel vallavalitsuse ja volikogu istungil, sest tavaliselt on Harku valla territooriumil ikka kohalik omavalitsus otsustanud. Eks näis, milliseid samme siis astutakse,” ütles Kasuri.

•• Ka Aegviidu vallavanema Tõnis Väli sõnul ei saadetud enne otsuse tegemist mingit ringkirja välja ning kõik toimus väga äkki. “Meil alkoholiga mingeid probleeme pole ning seni puudusid igasugused müügipiirangud,” rääkis Väli. “Aga kui otsus juba tehti, mida meil siin enam vinguda.”

•• Rae vallavanema Raivo Uukkivi kinnitusel ei kujuta ta ette, et  väiksemates Harjumaa omavalitsustes oleks alkoholiga probleeme. Isegi kui öösel mõni bensiinijaam õlut müüb. “Oleme kogu aeg seiranud, kas asjad muutuvad hullemaks, kuid iganädalased Falcki raportid viinarallit ja kuritegevuse tõusu ei näita.”

Müügipiirang on mõeldud noorte jaoks

•• Harju maavanemale alkoholimüügi piiramiseks ettepaneku teinud Viimsi vallavanema Urmas Arumäe sõnul ei tulnud kirja saatmise mõte väga äkki ning idee tekkis politsei analüüsiga tutvudes.

•• “Õnneks meil Viimsis otseseid huligaanitsemisi toimunud pole, kuid noorte alkoholitarbimist on mõistlik piirata. Analüüs näitab, et noored saavad õhtuti kella 7–8 paiku kokku ning siis tekib mõte alkoholi võtta,” kinnitas Arumäe.

Vallavanema väitel ei puuduta piirang üldse täiskasvanud inimesi, kellel on võimalik oma aega ja raha planeerida, ning see-tõttu ei tohiks selles paaris tunnis probleemi näha.

•• Samuti jaemüügi piiramist palunud Anija vallavanem Jüri Lillsoo keelutundidele suuri lootusi ei pannud, kuid arvas, et ega need kahjuks ka tule. “Ehk on joodikutega vähem maadlemist ja võib-olla peame tulevikus seda aega veel varasemaks nihutama,” ütles Lillsoo. “Meil on probleeme korra hoidmisega ja põhilised rikkumised seonduvad alkoholi tarbinud noortega.”