Naissaare sadamas seisab paari purjeka ning kaatri kõrval väike punane mootorpaat. “Registreerimata!” hüüatab veeteedeameti vaneminspektor Peeter Kask. Peatselt ilmuvad välja ka paadi pahaaimamatud omanikud – mees, naine ja väike koerakutsikas. “Alles ostsime paadi, firmal ei olnud treilerit anda ja sellepärast ei saanud ARK-i viia. Tulime ainult proovisõitu tegema,” püüab omanik välja vabandada.

Samuti ei ole tal esitada paadijuhilube, koju jäid. “Autoload on küll,” pakub ta. “Ega need vee peal ei sõida,” ei lähe inspektor Kask liimile. Kümme minutit hiljem alustab värske paadiomanik, protokoll näpus, tagasiteed Tallinna. Inspektor Kask silmitseb neid ning lausub: “Ainult koeral on õige päästevest.”

Just päästevahendite puudumine on see, mille eest inspektorid andestama ei kipu. “Ükskord peavad ju inimesed aru saama, et neil on päästeveste enda pärast vaja, mitte meie pärast.”

Kainuskontroll Naissaarel

Veepolitsei vanemkomissar Ants Rulli jalutab Naissaare sadamas seisva veoki juurde, mis on saarele saabunud inimestele vastu sõitnud. Rulli võtab alkomeetri välja ning palub veokijuht Viljaril puhuda. (Viljar palub rõhutada, et autojuht on ta ainult puhkuse ajal, muidu mandril juhib hoopis firmat.) “Oodake-oodake, ma võtan fotoka välja. Palun tehke pilti ka, muidu mul sõbrad pärast ei usu,” on autojuht Viljar elevil. Nii jääbki, Rulli palub Viljaril puhuda ning veepolitsei juht Tiit Järva teeb samal ajal pilti.

Nähtust satuvad vaimustusse veoki kastis sõitu ootavad daamid. “Kas me saame ka kopsumahtu proovida,” küsib üks neist Rullilt. “Muidugi, aga nii kui midagi näitab, kirjutan protokolli,” on komissari vastus kiire.

Tegelikult pole naljakat midagi, ka Naissaarel on varem purjus autojuhte politseile vahele jäänud. Komissar Rulli haub aga plaani järgmine kord saarele ATV kaasa võtta, et ka sadamast kaugemale jõuda.

Kuna Naissaarel toimub sel õhtul järjekordne Tõnu Kaljuste korraldatud kontsert, saabub saarele palju inimesi igasuguste eri paatidega.

“Njet problem,” vastab üks paadiomanik muigelsui inspektori palvele esitada paadi dokumendid. Väsinud välimusega paadi külje peale on suurelt kirjutatud telefoninumber ning paadilt ronis maha kümmekond inimest. Dokumentidel on kirjas, et tegemist on huvisõidulaevaga, kuid inspektoritel on tuline kahtlus, et omanikud kasutavad seda piraattaksona.

Küsimusele, miks ta inimesed saarele sõidutas, vastab mees, et teda lihtsalt paluti. Kuna millestki kinni hakata ei ole, lasevad inspektorid mehel tagasi Tallinna sõita. “Vähemalt mõnda aega ta nüüd kindlasti piraattaksot sõita ei julge,” usub inspektor Kask.