Endine õiguskantsler, viimased kaks kuud Gruusia ombudsman’i nõunikuna töötanud Allar Jõks ei nõustu Venemaa riigijuhtide viimaste päevade korduvate väljaütlemistega, et Gruusiat juhib diktaator ja seal eiratakse inimõigusi.

“Gruusias on kahtlemata noor ja arenev demokraatia. Kuid Venemaa juhtide väited, et Gruusiat valitseb diktaator ja neile oleks tarvis Venemaalt demokraatiat viia, on kohatud,” teatas Gruusiast mõne nädala eest puhkusele saabunud Jõks.

Gruusia opositsioonierakonnad on viimase aasta jooksul korduvalt rõhutanud, et Gruusia võimuladvikus vohab korruptsioon ja president Mihheil Saakašvili korraldusel kiusatakse opositsioonipoliitikuid taga. Jõksi sõnul on opositsioonipoliitikute jutus tõtt natukene. “Grusiinidel on kombeks oma väljaütlemisi dramatiseerida ja võimendada.”

Endise õiguskantsleri sõnul on pealinnas ja selle ümbruses demokraatia areng ning inimõigused märksa paremas seisus kui kaugemates maapiirkondades.

Suurimad probleemid Gruusia demokraatias tulenevad Jõksi hinnangul riigiametnike vähesest õigusteadlikkusest. Ka inimeste teadmised oma õigustest on puudulikud. “Mis kõige nukram, minu hinnangul pole Gruusia kohtusüsteem veel piisavalt sõltumatu ja professionaalne. Samas on olukord iga aastaga muutunud paremaks,” selgitas Jõks.