Lisaks teda mitterahuldanud tendentsidele sihtasutuses teatas volikogu aseesimees, et erakonna juhi Jüri Pihli otsus hakata abilinnapeaks oli ikkagi viga. Saksale, kes oli eelmisel sügisel sotside delegatsiooni liige Tallinna koalitsiooniläbirääkimistel Keskerakonnaga, sekundeeris kohe sotside riigikogu fraktsiooni esimees Eiki Nestor. Ta kasutas juhust tuletamaks meelde, kuidas ta oli juba koalitsioonikõneluste ajal pidanud lootusi, et sotsid saavad ka tegelikult linnavõimu otsustes kaasa rääkida, lihtsalt naiivseks.

Enam kindlakäelisemalt pole võimalik vaipa erakonna esimehe Pihli jalge alt ära sikutada. Tallinna koalitsiooni kont on olnud nii sotside rivaalide kui ka kõigi Pihli erakonna sisekriitikute hambus. Ja selle üle pole midagi imestada, kuna tegu on alla kahe aasta erakonda juhtinud Pihli kõige põhimõttelisema poliitilise otsusega ja erakond on talle esitanud väljakutse.

Homme koguneval sotsiaaldemokraatide volikogul tõotab saada vormistatud Pihliga rahul-olematute soov heita talle kinnas erakonna esimehe uute valimiste korraldamisega.

Juhul kui volikogu otsustab korraldada oktoobris erakonna üldkogu koos juhatuse ja esimehe valimistega, on olemas vähemalt üks, kui mitte mitu inimest, kes tahavad Pihliga rinda pista.

Sven Mikser ei karda öelda, et ta on valmis väljakutse vastu võtma.

„Ma loodan, et volikogult tuleb otsus korraldada üldkogu. Ja ma olen öelnud, et ma [erakonna esimehe] vastutust ei karda,” kinnitas Mikser oma soovi kandideerida Pihli asemel sotside uueks liidriks.

Üks putš juba ebaõnnestus

Kuid ei tasu unustada samuti riigikogusse kuuluvat Indrek Saart. Mäletatavasti oli tema kui võimaliku erakonna esimehe nimi mängus eelmise aastal lõpus Pihli vallandatud „riigireetmis-skandaali” ajal. Valitsusliikmete vastu kapole esitatud selgelt ebaõnnestunud kirjast alguse saanud kiire võimuvahetuskatse erakonnas vaibus aga ebaõnnestunud putšiks.

Juhul kui volikogu otsustab erakonna esimehe valimised nüüd korraldada, lubas ka Saar kandideerimist tõsiselt kaaluda. „Olen valmis endiselt [erakonna esimehe] vastutust võtma, kuid otsustan selle mõne nädala või kuu aja jooksul,” märkis praegune sotside aseesimees.  

Meediapilti vaadates tundub asi nüüd siis selge. Pihl on koalitsiooni minnes teinud vale sammu. Erakonnas kasvab pahameel ja seetõttu tuleb esile kutsuda uue esimehe valimine. Kuid nagu selgub, ei ole asjad sugugi nii.

Nii Sven Mikser kui ka Indrek Saar on kinnitanud, et juhul kui ta osutub valituks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimeheks, Tallinna koalitsioon säilib.  

„Mis iganes olid argumendid koalitsiooni minna, seal tuleb kindlasti jätkata. Ei ole mõtet uksi paugutada,” kinnitas Mikser. „Praktiliselt kõik inimesed, kellega olen konsulteerinud nii erakonna kui ka Tallinna linna tuleviku koha pealt, on seda meelt, et kindlasti peab Tallinnas jätkama. Samas peab olema piisavalt terav ja tõmbama hädapidurit seal, kus asjad lähevad vales suunas,” sõnas Mikser ja lisas, et ei saa välistada muudatusi pärast riigikogu valimiste tulemuste selgumist tuleva aasta märtsis.

Samamoodi kinnitas Saar, et esimeheks saanuna ei saadaks temagi koalitsiooni laiali. „Sellist tingimust pole üldse mõtet püstitada. Alati, kui on võimalik, tuleb osaleda koalitsioonis. Muidu ei ole võimalik endale mingit vastutust võtta ja midagi teha. Üks oluline asi, milleni üks erakond võiks jõuda, on see, et eelmisest sajandist pärit solvumised ja hirmud suudetaks ära unustada,” ütles Saar.

Mis see siis nüüd on? Erakonna esimehele kõige tõenäolisemad väljakutse esitajad kiidavad tema tähtsaima otsuse heaks? Pihli otsus oli ju väidetavalt vale ja kas siis Mikser ja Saar on niisama naiivsed?

Mäng nimekirja ümber

Kui nii põhimõttelistes küsimustes ollakse Pihli poliitika taga, siis miks toimub järjekordse pöördekatse ettevalmistamine? Erakonna sisetüli avaliku valimiste-eelse väljamängimise taga kahtlustatakse paljuski partei eri leeride võitlust riigikogu valimisnimekirjas jagatavate kohtade pärast. Pihli leerist on tulnud juba pikka aega signaale, mille järgi ta polevat rahul riigikogu fraktsiooni tegevusega. Sulatõsi on ka vastupidine, kuna Pihli väljakutsujad on just nimelt pärit sotsidest riigikogulaste ridadest.

Kui homne volikogu erakonna üldkogul uued juhatuse ja liidri valimised välja kuulutab, on selge, et sotsiaaldemokraatide kinost saab järgmise kuu-poolteise jooksul ajakirjanduse lemmikteema.

Eile uudisteagentuuri BNS avaldatud TNS Emori erakondade värsketest toetusarvudest nähtub, mida valijad erakondade puhul hindavad. Stabiilse, isegi raudse parteidistsipliiniga, sisetülide afišeerimist vältiv Reformierakond on tõusnud oma toetuselt pea enneolematusse kõrgusse. Sotsid seevastu on taas libisenud kümne protsendi peale.

Või äkki on tajutud, et pidev sisetüli erakonda ikkagi kahjustab? Käivad jutud, et sotside rivaalitsevad pooled on üritanud vaherahu sõlmida. Ühe versiooni järgi olevat Pihlile pakutud, et ta võiks erakonna esimeheks edasi jääda, kui lubab peaministri kandidaadiks ehk valimisnimekirja esimesele kohale kellegi muu.

Teise versiooni järgi küsitud talt pühalikku lubadust, et ta veab erakonna küll riigikokku, kuid seejärel enam juhiks ei kandideeri.

Kas sotside leeris leiab oktoobris aset järgmine luhtaminekule määratud putš või toimub liidrivahetus, selgub homsel volikogul.