„Saame veel kord kinnitada, et nii Anders Tsahkna enda kui ka meie hinnangul on esitatud kahtlustus alusetu ning Anders Tsahkna ei ole Karistusseadustiku § 298 lg 1 sätestatud tegu toime pannud,” ütlesid Tsahkna kaitsjad, vandeadvokaadid Kätlin Hein ja Raul Ainla.

Uurimise detaile ega ka kahtlustuse täpset sisu ei soovinud kaitsjad seadusele viidates kommenteerida.

Kriminaalasja raames on tunnistajana üle kuulatud üks Tallinna vähikliiniku omanikest, tuntud onkoloog Peeter Padrik. Möödunud aasta veebruaris avatud vähikliinikul pole siiani haigekassaga lepingut. Kuna Padrikut küsitleti ülekuulamisel just seoses vähikliinikuga, andis see põhjuse oletuseks, et värske kriminaalmenetlus keerleb lepingu võimaliku sõlmimise ümber. Tsahkna kaitsjad kinnitasid, et Anders Tsahkna ei ole AS-i Tallinna Vähikliinik aktsionär ega ole seda ka kunagi olnud.

Anders Tsahkna ei osanud kommenteerida arstide ringkonnas levivat spekulatsiooni, et kriminaalasja tagamaa võib olla nn Tartu-Tallinna onkoloogide sõda.  50% ulatuses kahele Tartu ülikooli kliinikumis töötavale tipparstile Peeter Padrikule ja Hele Everausile kuuluv Tallinna vähikliinik pole haigekassa lepingut saanud suuresti just Tallinna kolleegide vastuseisu tõttu, sest nende lepingumahud Põhja-Eesti regio­naal­haiglas seetõttu väheneksid.

Põhjus oletusteks

Tsahkna sõnul on tõsi see, et Eesti haiglate vahel on tihe konkurents ja kollegiaalsus võiks olla suurem, kuid kõik onkoloogid on head spetsialistid ja teevad kvaliteetset tööd. „Minu arvates võiks onkoloogia raviraha käia patsiendiga kaasas ning patsient peaks saama ise valida oma raviarsti riiklikult aktsepteeritud, tegevuslube omavate haiglate vahel,” lisas Tsahkna advokaadi vahendusel.

Kuna arstide ringkonnas on teada, et Tsahkna õde on Peeter Padriku abikaasa, võis see anda põhjuse oletusteks ja kapole „koputamiseks”, et Tsahkna tegutseb sugulase heaks.  

Peeter Padrik kinnitas, et Tsahkna ei ole vähikliinikut soosinud ning kliinik pole oma asjade ajamisel ka sotsiaalministeeriumilt tuge saanud.