Anders Tsahknat kahtlustatakse mõjuvõimuga kauplemises, mis seisneb vara ja muu soodustuste lubamisega nõustumises vastutasuna selle eest, et sotsiaalministeeriumi nõunikuna kasutas ta ebaseaduslikult oma tegelikku ja eeldatavat mõju eesmärgiga saavutada ametiisikutelt soodsaid otsuseid soodustuse andja ja kolmanda isiku huvides, teatas riigiprokuratuur.


Tsahkna on menetlustoimingute läbiviimiseks kahtlustatavana kinni peetud.


Sotsiaalminister Hanno Pevkur teatas, et tema jaoks on uudis šokeeriv ja töösuhe Anders Tsahknaga on peatatud.


"Kinnitan, et ministeerium on igati valmis tegema koostööd õiguskaitseorganitega, et olukord võimalikult kiiresti selgeks saaks ja lahenduse leiaks," ütles minister Pevkur. Pevkur ootab täiendavaid selgitusi nii Anders Tsahknalt kui ka õiguskaitseorganitelt.


”Kindlasti kavatsen ma sarnaste juhtumite vältimiseks arutada küsimust ka ministeeriumi sisekontrolliga ning õiguskaitseorganitega," lisas Pevkur.


Endine sotsiaalminister Maret Maripuu kuulis Andres Tsahknale esitatud kahtlustust ning tema kinnipidamisest Päevalehe käest.


"Uudis on väga šokeeriv. Ma ei oska seda kuidagi kommenteerida," lausus Maripuu. "Loodan, et õiguskaitseorganid teevad oma tööd kiiresti ning tõde seatakse jalule," lisas ta.


Maripuu ei osanud ka aimata, millised teod täpselt võivad olla viinud Tsahkna vastu esitatud kahtlustuseni. "Ma ei oska seda tõesti kommenteerida," nentis eksminister, kes 2008. aasta märtsis Tsahkna oma nõunikuks võttis.


Michal: Tsahknat ei tohi avalikkuses
veel
süüdi mõista


Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul on Tsahknale esitatud kahtlustus suureks pettumuseks.


„Meie oleme Anders Tsahknat usaldanud tema teadmiste tõttu sotsiaalvaldkonnas. Loodame, et kahtlustused saavad võimalikult ruttu selgeks ja pädevad õiguskaitseorganid teevad oma tööd nii, et kellegi ei põhjustata tarbetuid kannatusi või kahju tema mainele,” rääkis Michal.


Michal rõhutas, et avalikkus ei tohiks Tsahknat süüdi mõista enne, kui tal on olnud võimalus oma tegevuse kohta selgitusi anda. ”Neid selgitusi nõuab kindlasti erakond ja usun, et ka avalikkus,“ lisas Michal.


Anders Tsahkna on õppinud kaks aastat TPI-s ehitust ning viis aastat Tartu ülikoolis arstiteadust ja seejärel juurat. Ta on töötanud Tallinna abilinnapeana, kuid astus tagasi diagnostikakeskuse müügiafääri tõttu.


2004. aasta juulis müüs Tallinna linn 9,2 miljoni krooni eest maha enamusosaluse Tallinna diagnostikakeskuses, otsuse tegi nõukogu nimel abilinnapea Anders Tsahkna, tema ametivend Toomas Vitsut väitis, et ei teadnud tehingust midagi, kirjutas Eesti Ekspress 2005. aastal.


Kära paisus nii suureks, et linn ostis kallist aparatuuri omava diagnostikakeskuse tagasi, vahepeal toimunud kahtlaste tehingute tõttu lasti aga aasta alguses ametist lahti TDK juht Mehis Bakhof. Eelmise juhi Agu Kivilo vallandas Tsahkna 2003. aasta kevadel samuti kahtlust äratanud tehingute tõttu.


Reformierakonda kuuluv Tsahkna on äriregistri andmetel seotud mitme kinnisvaraga tegeleva ettevõttega – talle kuuluvad OÜ Stepler Ehitus, OÜ Trigon Ehitus ja OÜ Logitek Grupp, millest viimane tegeleb hoonete ja üürimajade haldusega.


Ta tegeleb ka äri- ja muu juhtimisalase nõustamisega firmas Lavinor Baltic. Veel tegutseb Tsahkna FIE-na, pakkudes tervishoiualaseid-, majandus- ja juriidilisi konsultatsioone.


Lisaks on ta olnud väga paljude haiglate ja meditsiiniettevõtete nõukogus ja juhatuses.