•• Mis on tänavuse folgi tähtsündmused, põnevaimad kontserdid?

Seda küsimust küsitakse minu käest iga festivali eel ja ma pean tunnistama, et jään iga kord vastamisega jänni. Väga keeruline on kedagi teistest ettepoole tõsta, sest meie kavas astub üles mitukümmend esinejat, kellest üks on suurepärasem kui teine. Aga kui rääkida neist, keda ise korraldajana olen ammu Viljandisse igatsenud, siis ei saa üle ega ümber Rootsist pärit maailmakuulsast, Grammyga pärjatud Ale Möller Bandist. Ale Möllerit võib vähimagi kõhkluseta nimetada guruks ja superstaariks. Tal on minu hinnangul ühena vähestest vankumatu võime mitme kultuuri muusikat kokku siduda nii, et ükski ei lähe kaotsi. Habana Son Club, meie kõige kaugem külaline, tuleb Kuubalt ning on heatujuorkester selle sõna kõige paremas tähenduses. Soomlaste Tsuumi Sound Systemi kontsertidelt saavad kustumatu elamuse need, kes on veendunud Värttinä kõrges kvaliteedis või siis sellest vähemalt kuulnud. Tsuumi teeb soome muusikat vähemalt sama hästi, kuid vokaali puudumise kompenseerivad nad virtuoosse pillimängu ja vaimukate seadetega. Ka pööraste venelaste punt Otava yo on vaatamisväärsus omaette. Või kui päris täpne olla, siis on Otava yo’d raske vaadata, sest samal ajal tuleb ennastunustavalt tantsida. Kokku on põhiprogrammis 74 kontserti, millele lisanduvad arvukad esinemised Rohelisel laval ja tänavanurkadel. Olen veendunud, et programm sai selgi aastal lihtsalt suurepärane, mitmekesine ja pakub võimsaid elamusi nii gurmaanidele, süvaelmuse ihalejatele kui ka peoloomadele ja tantsulõvidele.

•• Mida uut leidub programmis võrreldes eelmiste aastatega?

Uued asjad seostuvad tantsuga, sest festivali põhiteema on „Seest tuleb üks tants!”. Paneme esimest korda Viljandi pärimusmuusika festivali 18-aastase ajaloo jooksul püsti tantsuteatri, kus lisaks meie oma andekate noorte tegijate kosmofolkloorse "Tantsumasina" etendusele astuvad üles ka Hispaania trupp Puerto flamenco ning norralaste kuulus Frikar. Muide, Frikar on seesama seltskond, kes saatis Alexander Rybakki mullusel Eurovisioni lauluvõistlusel – meie festivalil tulevad nad vaatajate ette värske projektiga „Mjølk”, mis põhineb norra pärimusmuusikal ja -tantsul. Toidutänava ja pärimusmuusika aida vahele jäävasse vallikraavi ehitame tantsupõranda, kus leiavad aset nii eesti kui ka teiste rahvaste tantsude õpitoad, samuti mitmesugused muud liikuvad ettevõtmised.

•• Mis kontserti te seekord ise pikisilmi ootate?

Ma tahaksin näha võimalikult palju, kuid mõistagi on ka mul omad igatsused. Mind on alati võlunud keldi ja eelkõige iiri rahvakultuur. Seekord on Viljandisse tulemas Michelle O’Brian oma sõpradega, kes ei ole tegelikult ansambel klassikalises tähenduses, vaid pubis kohtunud muusikutest sõpruskond. See sõpruskond koosneb aga Iirimaa tippmuusikutest, kes igaüks eraldi on teinud plaate, tuuritanud ning loonud filmi- ja telesarjade muusikat maailmakuulsate artistidega, nagu Matt Molloy, Christy Moore, Altan, Dervish, aga ka näiteks sellistega nagu Lou Reed ja Susanne Vega. Lisaks kõlavärvilt võrratule instrumentide ansamblile (iiri torupill, viiul, flööt, kitarr ja lõõts) on seltskonnas ka tõeline vanemat tüüpi iiri rahvatantsude meister. Ungarlaste Csürrent ja poola­ka­te Janusz Prusinowsky trio on ansamblid, kes toovad omakandi ehedat muusika- ja tantsutraditsiooni. Portugali Omiri ja soomlaste Tsuumi Sound System pakuvad eri muusikastiilide ja ajastu hõngu põ­nevaid põimumisi. Eestlastest on hea meel taas näha Ro:torot ja Vägilasi.

XVIII Viljandi folk

„Seest tuleb üks tants!”

22.–25. juuli Viljandi lossimägedes ja südalinnas

Festivalipass 990 krooni, päevapass 200–500 krooni.