Kaitsepolitsei sõnul tegi Jüri Pihl kapole avalduse, milles palus alustada Andrus Ansipi, Rein Langi ja Urmas Paeti suhtes kriminaalmenetlust riigireetmise paragrahvi alusel, kuid kaitsepolitsei menetluse alustamiseks põhjuseid ei leidnud. Täna Vikerraadios esinedes väitis Pihl, et ta pole avaldust teinudki, vaid lihtsalt väljendanud oma kahtlusi selgituste andmise käigus.

Politoloog Rein Toomla hinnangul võis Pihl kapo mängu tuua solvumisest selle peale, et sotsid kevadel valitsusest välja visati. Sotsioloog Andrus Saar ei taha seda siiski uskuda. „Keegi ei oska teiste motiive välja arvata, aga mina usun, et persoonid, kes on juhtinud sellist asutust nagu kaitsepolitsei, need on igas mõttes sedavõrd karastundud inimesed, et mingi solvumise peale nad ei hakkaks ennast küll liigutama. Nende mõistus keelduks seda tegemast,“ ütles Andrus Saar Päevaleht Online’ile.

„Praegu on süüdistus siiski väga karm süüdistus ja kui see põhineks solvumisel, oleks see juba meditsiiniline juhtum,“ lisas ta.

Kui isiklikud motiivid rolli ei mänginud, miks siis äärmiselt kogenud eriteenistuse juht Jüri Pihl esitas niivõrd tõsised ja ometi kohe alusetuks osutunud süüdistused? „Kui eesmärgiks oli lihtsalt see, et murendada kellegi positsiooni, siis see mäng ei vääri küünlaid, sest ta murendab ju ka enda positsiooni,“ arutles sotsioloog.

"Selle mainega tuleb elada elu lõpuni"

Kas tegu võib olla juba valimiskampaania varase avalöögiga? „Valimiskampaaniaks on liiga vara, kuid võib-olla – see kõik on spekulatsioon -, et on mingisugused plaanid korraldada erakorralisi valimisi ja tekitada enne usaldamatust,“ ütles Saar.

Samuti on küsitav, kas kaitsepolitsei mängu kaasamine tagaks mingisuguse edu. „Need võidud, isegi kui neid on, on kindlasti ajutised. Kes võivad ühe partei toetajatest üle minna, on niigi kahtlejad,“ selgitas Saar.

„Tegu on totaalselt ebaprofessionaalne,“ hindas ta. „Ma olen veendunud, et persoon, kellest me räägime, pole kaotanud oma omadusi ja selge on see, et ta peab arvestama sellega, et selle mainega tuleb nüüd elada elu lõpuni. See värk on nii räpane, et sellest ei pese käsi mitte kunagi puhtaks,“ sõnas Saar.

Politoloog Rein Toomla sõnul võib Pihli käitumises näha viidet sellele, et seni Keskerakonnale omistatud „salapärane“ poliitikastiil on külge hakanud ka sotsiaaldemokraatidele. Andrus Saar selle mõttega päris nõus ei ole. „Ma ei tahaks uskuda, et selline iseseisev isiksus on mingisuguse poliitika käepikenduseks ja võtab meetodeid üle. Samas on ta on siiski noor poliitik, kes on seni on olnud ainult ametnik, nii et võib-olla on see nii läinud,“ arutles sotsioloog.

See, kas Jüri Pihl siis ikkagi tegi kapole avalduse või mitte ja mis on selle kõige järelmid, on esialgu veel teadmata. Ilma jälgi jätmata kahtlustused siiski ei möödu. „Asi on tõsine ja see ei tohi jääda õhku. Ühiskond on halvatud: avaldus salastatakse, sellest ei räägita ja kogu mäng käib ainult oletuste baasil. Olukord on skisofreeniline ja Eesti ühiskond ei ole seda ära teeninud,“ ütles Andrus Saar lõpetuseks.