Eesti valitsusjuht Andrus Ansip tutvustas täna riigikogule valitsuse plaani viia Eesti majandus taas tõusulainele. Ansipi sõnul peitub Eesti edu võti sihipärases teadus- ja arendustegevuses. „Eestis on prioriteet majanduskasvu toetamine investeeringute kaudu. 2009. aastal investeeringute maht eelarves kasvab,“ teatas Ansip.

Peaministri selgituste kohaselt suunatakse tulevastel aastatel riigieelarvega raha eelmistest aastatest enam valdkondadesse, mis on konkurentsivõime tõstmisel esmatähtsad. „Ettevõtete ekspordivõimekuse suurendamine, tehnoloogia ja tootearendus, haridus, keskkonna infrastruktuur, strateegilised transpordiobjektid, energiasääst ja tervishoid, loomulikult ka teadus- ja arendustegevus,“ loetles Anisp.

Valitsusjuhi hinnangul annab majanduse toetamine suunatud investeeringute kaudu vahetumaid ning paremaid tulemusi kui ajutised ja üldised maksusoodustused. „Euroopa Komisjoni täna avaldatud soovitused Eesti konkurentsivõime suurendamiseks toetavad selles osas valitsuse poliitikat,“ lisas Ansip.

Ühe olulise Eesti majanduse ergutina plaanib valitsus peaministri sõnul nii 2009. kui ka 2010. aastal kasutusele võtta plaanitust enam Euroopa Liidu struktuurfondide toetusi. Kuid oma osa majanduskasvu taassaavutamisel on Ansipi sõnul ka Eesti ettevõtjatel.

„Eesti jaoks on peamisteks väljakutseteks tootlikkuse tõstmine, ekspordivõimekuse suurendamine ja töötajate oskuste arendamine. Nende eesmärkide täitmisel on teadus- ja arendustegevus ning innovatsioon võtmetähtsusega,“ lisas Ansip.

Endise haridus- ja teadusminister Mailis Repsi arvates peaks riik tõstma aga õppejõudude, teadurite, professorite ja teadusesse suunduvate inimeste palka. Repsi hinnangul on just teadlaste konkurentsivõimetu palk Eesti teaduse arengu piduriks.

Parlamendi kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg soovitas aga valitusel senisest enam keskenduda raha investeerimise asemel tulemuste mõõtmisele ja jälgimisele.

„Niipalju kui teadusest juttu kuuleb, kuuleb põhiliselt sellest, kui palju sinna raha sisse pannakse. Aga mis sealt välja tuleb, on eriti oluline just väikese riigi puhul, keda on ju pidevalt kritiseeritud sellepärast, et liiga vähe on teadus seotud meie majandusliku arenguga, ja ma arvan, et väga õige on see, et ta peaks panustama väga tugevasti meie eksporti,“ soovitas Kreitzberg.