Ansip kinnitas täna valitsuse pressikonverentsil Päevalehe ajakirjanik Raimo Poomile, et sotsiaalministeeriumis vajavad paljud asjad praegu parandamist ning ta ei välista ka Maret Maripuu ametist vabastamist.

Siiski ei ole peaministri sõnul võimalik lasta hetkel tekkida olukorral, kus ministeeriumist puudub nii kantsler kui ka minister. (Valitsus otsustas täna vallandada sotsiaalministeeriumi kantsleri Riho Tapferi.) Maripuu võimalik ametisse jäämine sõltub puuetega inimeste toetuse probleemi lahendamisest.

Maret Maripuu enda sõnul on ta küll mõelnud tagasiastumisele pärast segaduste likvideerimist, kuid hetkel tuleb ette võtta üks asi korraga. „Praegu on minu kõige suurem kohustus heastas need möödalaskmised, mis ministeerium on teinud,“ selgitas Maripuu.

Eilne Eesti Päevaleht kirjutas, et sotsiaalminister valetas avalikkusele, kui väitis, et teda ei teavitatud probleemist õigeaegselt. 2007. aastal allkirjastas Maripuu dokumendi, milles hoiatati IT-lahenduste ebareaalse tähtaja eest. Andrus Ansipi hinnangul pole mingit vassimist aga aset leidnud, kuna aastatagusest IT-juhi märkusest valetamise välja lugemine nõuab väga head fantaasiat. Peaminister juhtis tähelepanu asjaolule, et enne möödunud aasta 1. oktoobrit läbis ministri määrus kooskõlastusringi ilma ühegi märkuseta.

Tegu oli hoolimatusega

Ansipi sõnul on toetuste välja maksmata jätmise juures tegu puhta hoolimatusega ning seda IT-lahenduste süüks panna ei ole õige. Tema arvates oleks võinud kas või jalgratta võtta ja need rahad inimestele kätte toimetada, kuna siiani on hakkama saadud ka spetsiaalse algoritmita, mida uus IT-lahendus võimaldama pidi. „Selle asja nimi on minu meelest hoolimatus,“ kinnitas peaminister.

Siiski leidis Ansip, et ajakirjandus on probleemi ka üle võimendanud, kuna puuetega inimeste mõnesajakroonine toetus on mõeldud siiski eelkõige lisavajaduste katmiseks ning seega ei ole õige väita, et inimesed on pidanud kuid elama külmas ja näljas. Peaministri hinnangul ei saaks ka öelda, et sotsiaalminister ei ole oma tööga hakkama saanud, kuna see ei ole nii must-valge küsimus. „Väga paljude asjadega on väga hästi hakkama saadud. Väga suured reformid on on sotsiaalministeeriumi haldusalas praegu tehtud ja tegemisel.“