Peaministri sõnul tahab Eesti siiski oma endise ülemvõimu all hoidjaga pragmaatilisi suhteid säilitada. “Me ei saa silmi kinni panna, kui näeme, mis praegu Venemaal toimub,” rääkis Ansip.

“Need natsionalistlikud noorteorganisatsioonid nagu Naši ja Noor kaardivägi (Molodaja gvardija) on nagu hitlerjuugend Saksamaal. Me peame olema murelikud,” viitas peaminister kahele Kremli-meelsele rühmitusele.

Reuters tutvustab pronkssõdurit kui sümbolit venelastele, mis on pühendatud nende tohututele inimkaotustele natsi-Saksamaal, kuid meenutab paljudele eestlastele hoopis soovimatut mälestust peaaegu 50 aastat kestnud soveti-ajastust.

Ansipi korraldatud kuju teisaldamine tõi endaga kaasa kaks ööd kestnud tänavarahutused, milles osales peamiselt Eestis elav venekeelne vähemus. Lisaks vihastas otsus ka Moskvat, kes ähvardas majandussanktsioonidega ja nimetas toimunut solvanguks nende vastu, kes võitlesid natsismiga.

Peaminister näitas Reutersi reporterile valitsuse seintel olevaid maale ning lausus: “Vaata neid portreesid siin, need on Eesti valitsusjuhid enne sõda ning Nõukogude võim tappis nad.” “Eesti inimeste jaoks on Hitler ja Stalin ühesugused mõrvarid,” lisas Ansip.

“Ühel päeval, ühel imelisel päeval saab Vene rahvas aru, et on suur häbi mõelda nagu oleks sellised väikesed riigid nagu Eesti, Läti või Gruusia Venemaa vaenlased.”

“Me tahaksime hoida heanaaberlikke ja pragmaatilisi suhteid kõigi oma naabritega,” selgitas peaminister.