„Huvitav on näha kui kaugele see Eesti riigi naeruvääristamine võib minna?“ küsis Ansip kui jutuks tuli Markovi viisaskandaal ning prokuratuuri otsus alustada justiitsminister Langi suhtes menetlust.

„Mis on juhtunud: Eesti riigis üks minister võtab kätte ja paneb ühe klouni Schengeni viisakeelu nimekirja. Inimene (Markov – toim.) väitis, et ta teab, kes rünnaku korraldas, kuid pärast on ta kümneid kordi seda väidet eitanud ning öeldnud, et ta ei tea sellest asjast midagi. Aga meil tehakse temast antikangelane,“ rääkis Ansip.

„Seejärel on ilma igasuguse aluseta üks inimene pandud Schengeni sissesõidukeelu nimekirja ja siis hakatakse ühte lollust, mis tehti, ära klaarima ning muudetakse see riigisaladuseks,“ lisas ta.

„Siis kui see saladus on kõigile teada, leitakse veel üks inimene, kes on sellest nn saladusest rääkinud ning temast saab peaaegu kurjategija. Minu silmis on kogu see lugu kahetsusväärne klounaad ja ükskord tuleks see ära lõpetada, kuid ma ei näe sellele lõppu tulemas,“ kõneles Ansip.

„(Markov on – toim.) justkui Eesti vaenlane number üks. Vähemalt kui ma lehti loen, siis selline tunne jääb. Kaua me seda tola teeme? Aga ei. Uurimisasutused töötavad. Edu! Palju õnne!,“ jätkas ta.

„Mida me sellest prokuratuuri kirjast näeme siis? Näeme, et on olnud saladus. Seda saladust on loobitud nagu surnud kassi ühest sülest teise, kogu aeg on ta lennanud, kuskile maha unustatud, ülesse tõstetud ja jälle visatud kuskile ning siis selgub, et kõik need, kes saladust kuidagi moodi näppinud on, nad kõik on süüdimatud,“ sõnas Ansip.

„Karistada kedagi ei saa või ei saa vähemalt tuvastatada seda, keda võiks karistada. Aga siis tuleb ette kõigile tuntud isik Rein Lang ja vot talle võiks väänata midagi,“ arutles peaminister.

Kaitsepolitsei alustas Rein Langi suhtes menetluse seoses riigisaladuse saladuses hoidmiseks kohustatud isiku poolt ettevaatamatusest riigisaladuse avalikustamise, ebaseadusliku edastamise või sellele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamise kahtluse alusel.