„Kinnitan Teile, et Eesti Vabariigi Valitsus on avatud läbirääkimisteks Estonian Airi arengu üle ning valmis muu hulgas käsitlema ettevõtte aktsionäride vaheliste suhete ja Estonian Airi aktsiatega seotud küsimusi,“ vastas Ansip Janssonile, kutsudes teda peagi kohtumisele.

SAS-i asepresident Sture Stølen ütles kirja kommenteerides, et tegemist on positiivse uudisega. „On hea, et Eesti riik on dialoogiks valmis. Nagu me oleme ka varem öelnud, ei ole me nõus Estonian Airile lisakapitali eraldama. Meie soovitud lahendus oleks Eesti riigi osaluse väljaostmine,“ märkis ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles eile, et lõplikke seisukohti veel ei ole. „Meie jaoks on kujunemas üsna selge arusaam, et olemasolevate aktsionäride struktuuriga jätkamine eeldab väga selgeid kokkuleppeid,“ sõnas Parts ja lisas, et peamine on Eesti riigi jaoks firma areng, mitte taandareng, milleni viib tema hinnangul lennukipargi vähendamine.

Parts selgitas, et riigi jaoks on peamine, et lennuühendused püsiksid. „Need on osa infrastruktuurist. Näeme ettevõttel siin selget rolli. Ei saa teha plaani, kus sihtkohti vähendatakse. Selle vältimiseks peame pessimistlikule majandusseisule vaatamata leidma uusi võimalusi,“ märkis ta.

Ministri sõnul tuleb nüüd ettevõtte tegelikud nägemused korralikult läbi rääkida, et siis vaadata, mis suunas on võimalik liikuda. Läbirääkimiste aluseks on nii Partsi kui ka peaminister Ansipi sõnul oktoobris peetud Estonian Airi aktsionäride koosolek, kus firma visioon kokku lepiti.

Järgneb peaminister Andrus Ansipi kiri SASi juhile Mats Janssonile:

Eesti Vabariigi Peaminister
Tallinn, 2. detsember 2008

Hr Mats Jansson
SAS Groupi
president ja tegevjuht



Lgp hr Jansson

Tänan Teid 17. novembril 2008 saadetud kirja eest, milles avaldasite SASi seisukoha Estonian Airi suhtes.

Kinnitan Teile, et Eesti Vabariigi Valitsus on avatud läbirääkimisteks Estonian Airi arengu üle ning valmis muu hulgas käsitlema ettevõtte aktsionäride vaheliste suhete ja Estonian Airi aktsiatega seotud küsimusi.

Soovime Teiega kohtuda kas Stockholmis või Tallinnas, et arutada aktsionäride visiooni, milles lepiti kokku 31. oktoobril 2008 toimunud Estonian Airi aktsionäride koosolekul, ning ettevõtte keskpikaks perspektiiviks seatud arengueesmärke ja omandiküsimusi.

Kohtumise täpse aja ja koha võiksime kokku leppida mõistliku aja jooksul.

Lugupidamisega
Andrus Ansip