„Te ütlesite, et 8. mai on minu jaoks lepituse päev, ma loodan, et see on ka teie jaoks lepituse päev,” vastas Ansip küsimuse esitanud venekeelse meedia ajakirjanikule.

Küsimuse esitaja, Venemaa infoagnetuuri Interfax ajakirjanik Arkadi Prisjažnõi päris peaministrilt, kas tema käiku Maarjamäele siiski ei või vaadelda seni ametlikult avamata Saksa sõjaväes võidelnute ausamba avamisena. Küsija lisas, et Ansipi eelkäijad Maarjamäele ei läinud.

Mina ei kavatse avada ühtegi ausammast ega memoriaali, rõhutas Ansip. „Seetõttu ma olen ka selle väite umber lükanud. Sellist kava mul pole. Ma kavatsen kaheksandal mail mälestada kõiki Teise maailmasõja ohvreid, nii neid kes päris süütult langesid kui ka neid, kes on erinevatel pooltel langesid.”

Ansip tsiteeris president Lennart Meri, kes on öelnud, et sõjad lõppevad kaks korda: siis kui vaikivad relvad ja siis kui vaenupooled lepivad. „Sõjast on möödas 60 aastat, aeg oleks vaenupooltel leppida,” lisas peaminister.

Ansip läheb 8. mai hommikul Kloogale, kus ta austab holokausti ohvrite mälestust, pärast seda osaleb peaminister Kaarli kirikus jumalateenistusel, kus mälestab kõiki Teise maailmasõja ohvreid. Tegemist on ka emadepäeva-jumalateenistusega.

„Pärast seda osalen mälestuspäeval Maarjamäel ja Maarjamäe on see koht, kuhu on maetud nii eesti soost sõjamehi kui ka sakslasi. Seal on mälestusmärgid pandud ka Vene poolel võidelnutele.”