Keskerakonna juhatus koguneb juhikandidaate arutama täna. Eesti Päevalehe andmetel pakub erakond põhiseaduskomisjoni etteotsa riigi kunagise peaprokuröri ja vastse riigikogu liikme Meelaku. Väliskomisjoni esimeheks võib tõusta Euroopa Nõukogu delegatsiooni kuuluv Liiv, kes praegu on sotsiaalkomisjonis. Põllumajandusteadlane Rosenberg oli eilse seisuga kõige arvestatavam kultuurikomisjoni uus juht.

Parlamendi juhtivkohtade ülevõtmiseks opositsioonilt peab kaksikliit tagama endale komisjonides häälteenamuse. “Komisjonides tulevad põhimõttelised muudatused, et proportsioonid jääksid koalitsiooni kasuks,” ütles Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp. Võimalikest esimeestest ega sellest, kes kuhu liigub, polnud Sepp valmis rääkima.

Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen pidas nii Meelakut, Liivi kui Rosenbergi sobilikeks komisjoni juhtideks. “Liiv on küll tuntud teravate väljaütlemiste poolest, aga ka Andres Tarandile on omased mahlakad väljendid. Välispoliitilises suhtluses ta neid ei kasutanud,” sõnas Atonen. Tema väitel võib mõne komisjoniga koalitsioonil raskusi tekkida.

Rahvaliitlase Tiit Tammsaare sõnul pole erakonnas arutatud, kas toetada võimuerakondi esimeeste väljavahetamises. “See oleneb suuresti inimestest, keda sinna pakutakse,” arvas Tammsaar.

Löögi all:

• Õiguskomisjon, esimees Jüri Adams (Isamaaliit) – asemele Väino Linde (Reformierakond)

• Põhiseaduskomisjon, esimees Liia Hänni (Mõõdukad) – asemele Indrek Meelak (Keskerakond)

• Väliskomisjon, esimees Andres Tarand (Mõõdukad) – asemele Anti Liiv (Kesk-erakond)

• Kultuurikomisjon, esimees Mart Meri (Mõõdukad) – asemele Viive Rosenberg

(Keskerakond)