Riigiprokuratuur tutvub praegu Antropovi alarmsõidu asja- oludega ning võib politseijuhi vastu algatada kriminaalasja.

“Riigiprokuratuur tutvub asjaoludega ning seejärel langetab oma otsuse menetluse alustamise suhtes,” ütles prokuratuuri pressiesindaja Silvia Pärmann.

Trahv kuni 300 000

Siseminister piirdus Hummeriga seadust rikkunud politseijuhi Robert Antropovi karistamisel teisipäeval märkusega, liiklus- ekspert Indrek Sirgi sõnul tuleks juhtumile anda kindlasti õiguslik hinnang.

“Selles loos ei tohiks seadusrikkuja ametipositsioon õigusemõistmist mõjutada,” kinnitas endine liikluspolitsei komissar, praegu juristina töötav Indrek Sirk. “Vilkuritega sõitmiselt tabatud tavainimese puhul ei kahtleks politsei hetkegi kriminaalmenetluse alustamisega.”

Erafirma Hummeriga Saaremaa visiidi ajal kihutanud Antropov tunnistas, et eksis alarmsõitu tehes, sest auto polnud alarmsõiduk ja sellele poleks tohtinud vilkureid peale panna.

Karistusseadustik näeb autol erisignaalseadme ebaseadusliku kasutamise eest ette kuni 500 päevapalga suuruse trahvi. Eelmisel aastal Kohtuekspertiisi ja Kriminalistika Keskust juhtides umbes 20 000-kroonist palka saanud Antropovi puhul teeks see maksimaalseks trahvisummaks üle 300 000 krooni.

Politsei käed seotud

“Ühiskondliku rahu seisukohalt tuleks juhtunule õiguslik hinnang anda igal juhul,” kinnitas Sirk. “Kui vaja, peaks põhjendama, miks Antropovi juhtumis kuriteokoosseis puudub.”

Kuna politsei ei saa nii kõrge riigiametniku puhul uurimist alustada, jääb see kaitsepolitsei või riigiprokuratuuri pädevusse.

“Põhimõtteliselt võib kriminaalmenetluse algatamise avalduse teha iga inimene, kes Antropovit Hummeriga vilkuritega sõitmas nägi,” ütles ekspolitseinik Sirk.

“Alarmsõiduki tähistuse ebaseadusliku kasutamise paragrahvi puhul piisab kasvõi väiksest eksimusest, et täita kriminaalmenetluse algatamiseks vajalik kuriteokoosseis.”

Antropov varjab kohtumisi

Politseijuht Robert Antropov keeldub avalikustamast, kellega ta 16. oktoobri ja 19. oktoobri õhtul Hummeriga Saaremaa visiidi ajal töökohtumisele kihutas.

Eesti Päevalehe eile korduvalt esitatud küsimus, kas ja kellega politseijuht kohtus, jäi vastuseta. “Kahjuks ei pidanud politseipeadirektor võimalikuks oma kohtumise üksikasju täpsustada. Ta kinnitas, et tegemist oli kiireloomuliste tööalaste nõupidamistega. Politseipeadirektor andis oma selgitused siseministrile,” lasi Antropov pressiteenistuse kaudu teatada.

Siseministri kinnitusel andis politseijuht talle kihutamist nõudnud kohtumiste kohta omapoolse seletuse. “Kellega ta konkreetselt neil kordadel tööasjus kohtus, seda kommenteerib Antropov siiski ise,” teatas siseminister Margus Leivo. EPL