Murelikud Aravete elanikud kirjutasid Eesti Päevalehele ja kurtsid, et Järvamaal Ambla vallas asuvas Aravete alevikus on veereostus. Vähem kui kuu tagasi oli sama probleem Virtsus, kus uus puurkaev ühendati ennatlikult veevärki.

Halba enesetunnet, oksendamist ja kõhulahtisust hakkasid Aravete inimesed kurtma juuni keskel ja teises pooles ning võtsid ühendust perearsti ja tervisekaitseametiga, kelle analüüsid ütlesid, et vees on enterokoki bakter. „Joogivee kvaliteedi hindamise mõistes enterokokid ei ole otseselt haigustekitajad, vaid tõestavad keskkonnas Escherichia coli’st  vastupidavamate haigustekitajate esinemise võimalikkust vees,“ kommenteeris Küllike Birk, kes on tervisekaitseinspektsiooni planeerimise ja monitooringuosakonna peaspetsialist veeohutuse alal.

Suvel Aravetel elav Pekka Erelt ütles Päevaleht Online’ile, et kogu asulat tabas epideemia, kuna reostunud vee puhastamiseks ja reostuseallika leidmiseks ei võetud pikalt midagi ette. Aravete koolist helistati tema kinnitusel 20. juunil valla keskkonnanõunikule ning öeldi, et lapsed haigestuvad ning viidati, et vesi on sogane.

Valla nõunik kostis Erelti sõnul, et on probleemist kuulnud, kuid analüüse veereostuse kinnitamiseks ei ole. Seega ei astunud vald ühtki sammu vee puhastamiseks ega reostusallika leidmiseks. Ambla abivallavanem Andrus Mikson ütles, et on kuulnud samast väitest, kuid tema teada ei pea see paika. Tema sõnul ei ole vallale tehtud ametlikku päringut ning vallavalitsus ei saa enne infot, kui on otsene allikas.

Erelti sõnul informeeris tervisekaitseinspektsiooni 26. juunil puhkuselt saabunud perearst, kes taipas kiiresti, milles asi. Tervisekaitseinspektsiooni analüüsid näitasid, et koli bakterit vees enam pole ehk vesi reostus kuni kuu aega tagasi. Kuivõrd uute, 3. juuli analüüside järgi on vees taas koli bakterid, siis on nüüd tema hinnangul tegu juba teise reostuselainega Aravetel.

Paraku ei jõua valla kodulehele pandud hoiatus inimesteni, kes internetti ei kasuta. Lisaks ei ole seal öeldud, et lisaks sellele, et reostunud vett ei tohi keetmata juua, ei tohi sellega oma hambaid ega nõusid pesta. „Veekäitleja pani korrusmajade ustele ja kohaliku kaupluse sissepääsu juurde teabe joogivee keetmise vajaduse kohta. Lisaks avalikustas omavalitsus oma koduküljel vastavasisulise info,“ kommenteeris Birk. Eile andis tervisekaitseinspektsioon tema sõnul veekäitlejale korralduse täiendavalt teavitada ka eramajade omanikke, kuna kohalikel eramajade elanikel puudub selge ülevaade tekkinud olukorrast.

Reostusallikas pole teada

Aravete elanikud tunnevad enesegi sõnul, et neil ei ole olukorrast piisavat ülevaadet ega kindlust, et asjaga tegeletakse just nii nagu peaks. „Avalik info valla keskkonnaspetsialistilt ja arstidelt puudub. Inimesed on jätkuvalt haiged. Need, kes on juba haiged olnud, põevad mõne aja pärast uuesti,“ muretses üks elanik.

Mikson märkis, et kõige operatiivsemat infot saab valla kodulehelt www.ambla.ee, kuna vee-ettevõte ei jõua teateid kuigi kiiresti kõikjale välja panna. Kuni tervisekaitseamet pole kinnitanud, et vesi on lõplikult puhas, tuleb joogivett Miksoni sõnul keeta. Ta lisas, et arstide poole on pöördunud 36 inimest, kes on väidetavalt haigestunud reostunud vee tõttu.

Reostuse põhjustajat pole teada, mis teeb elanikele vast kõige enamgi muret. Erelti sõnul võis reostus alguse saada suurte majade kanalisatsioonist, kus torud on vanad ja võisid katki minna. Aga veereostus võis alguse saada ka Kurisool asuva laudakompleksi virtsahoidlast, mis murelike elanike sõnul ei vasta nõuetele.

Abivallavanema sõnul on kaevust 50 meetri raadiuses kaitsetsoon, mida ei ole ületatud. Kui viga on kanalisatsioonitrassis, siis oleks see Miksoni sõnul pidanud näha olema juba kevadel. Teadet pole tulnud ka korterelamute keldris oleva lekke kohta. Küllike Birk tervisekaitseinspektsioonist selgitas, et harilikult on taolise reostuse põhjustajaks tõesti renoveerimistöödega hiljaks jäämine.

Teisipäevase kuupäevaga teatel ütleb veefirma Avoterm Aqua OÜ esindaja Urmas Toomsoo, et proovide tulemused näitasid fekaalse päritoluga reostust. „Vees ei leidunud küll ühtegi haigustekitajat, kuid tervisekaitse viitab, et vees võivad olla väljaheidetega levivad soolenakkused,“ lisas ta teates.

Toomsoo märkis, et praegu uuritakse, kuidas on saaste sattunud veelademetesse, kust pärineb Aravete ühisveevärgi vesi. Hoolimata sellest, et reostuse põhjus pole selge, asutakse homme torusid puhastama. Miksoni sõnul tehakse uue nädala alguses uued analüüsid, mille tulemused selguvad järgmise nädala lõpuks. Võib ka olla, et reostus tekkis ohtrate sademete tõttu.

Aravete elanikud peaksid kõrva taha kirjutama, et reostunud veega ei maksa küll hambaid ja nõusid pesta, kuid keha ja juuste pesemiseks ning samuti põranda pesemiseks ja kastmiseks võib seda kasutada. Kasta ei maksa vaid köögivilju ja marju, mida tarvitatakse lähema kahe nädala jooksul toorelt.

Halva enesetunde korral tuleb pöörduda perearsti poole.


Tervisekaitseinspektsiooni soovitused: kuidas ära hoida haigestumist soolenakkustesse?

* pea hoolikalt kinni hügieeninõuetest: pese tihti käsi vee ja seebiga, kindlasti enne toidu valmistamist, enne söömist ning pärast  tualettruumi kasutamist,
* tarbi ja kasuta toiduvalmistamiseks ainult puhast vett või keeda seda, et olla kindel selle ohutuses (sh hammaste pesemisel),
* toidu valmistamisel eralda valmistatud toit toorest, küpseta toitu põhjalikult, ka teistkordsel soendamisel,
* ära hoia valmistoitu toatemperatuuril,
* söö kuumutatud toit kiiresti ära või säilita seda, kas kuumana (60°C või üle selle) või külmikus,
* ära kasuta toiduaineid, mis on ületanud aegumistähtaja,
* pese hoolikalt puu- ja juurvilju, loputa need keedetud veega,
* hoidu jääkuubikute tarbimisest.