Ambla vallas asuvas Aravete alevikus on alates juunist olnud probleeme reostunud veega ning kuigi pärast torustiku korduvat puhastamist on vee kvaliteet oluliselt paranenud, siis peavad keskpuurkaevu vee tarbijad siiani joogivett keetma.

Viimased analüüsid võeti Ambla valla arendusnõuniku Meriko Koovi sõnul puurkaevust 22. juulil, mil coli ja coli-laadseid baktereid enam veest ei leitud, kuid veel oli seal enterokok'i baktereid. Kuigi juuni lõpuga võrreldes oli neid kordades vähem, siis jättis tervisekaitsetalitus siiski kehtima joogivee keetmise nõude, kuna ühtki neist bakteritest ei tohiks vees üldse olla.

Aravete vett kimbutanud reostuse põhjust pole seni suudetud välja selgitada. 21. juulil kogunesid vald, veefirma ja tervisekaitse esindajad nõupidamisele, kus keskkonnaameti esindaja Milvi Auna ütles, et Aravete piirkond on karstiala, kus on väga lõheline lubjakivi ja seetõttu liigub vesi maa sees ettearvamatult.

Juuni keskpaigast kuni 21. juulini oli tervisekaitsetalituse Järvamaa osakonna spetsialisti Maie Laosi sõnul 49 arsti juures registreeritud soolenakkusesse haigestunut, kes kahtlustasid haiguse tekitajana reostunud vett. Haigestunuid oli arvatavasti märksa rohkem, kuna kõik ei käinud arsti juures ning enamasti oli haigestunud terve pere ja ka sel ajal Aravetel käinud külalised.

24. juulil uuriti puurkaevu korrasolekut ning manteltoru vigastust ei nähtud, seetõttu usub vald, et uut puurkaevu rajada pole vaja ning piisab puhastusseadmete paigaldamisest. Ambla abivallavanem Andrus Mikson ütles täna, et veepuhastusseadmete hange on juba korraldatud, selle võitis OÜ Aquatehnika ning seadmete paigaldamise tähtajaks on seatud 25. august.

Arvatavasti tuleb kuni seadmete paigaldamiseni Aravete elanikel joogivett edasi keeta. Miksoni sõnul lähevad seadmed, mis hakkavad veest eraldama ammooniumi, rauda ja mangaani ning likvideerima baktereoloogilist reostust, vallale maksma üle 350 000 krooni.