Kuigi tavainimesi jättis Arco Vara aktsiate esmane pakkumine üsna külmaks, märgiti see 2,1 korda üle ja aktsia hinnaks kujunes 38 krooni. 

“Ettevõte on kindlasti selle tulemusega rahul,” ütles Arco Vara juhatuse esimees Viljar Arakas.

Eile avalikustatud tulemuste põhjal osales avalikul pakkumisel 1834 jaeinvestorit ning 69 institutsionaalset investorit kokku 15 riigist. Nende vahel jaotus 32,9 miljonit aktsiat, millest 2,6% jaotati jaeinvestoritele. Arco Vara sai olemasolevate ning uute aktsiate müügist 1,045 miljardit krooni. Tegemist on viimase kümne aasta suuruselt kolmanda IPO-ga (aktsiate esmane pakkumine – toim) Eesti Telekomi ja Tallinki kõrval.

Senised aktsionärid – Arti Arakase ja Richard Tomingase kontrolli all olev OÜ Toletum ning Hillar-Peeter Luitsalule kuuluv OÜ HM Investeeringud – omavad ettevõttest aktsiaemissiooni järel 58,18 protsenti.

Iga jaemärkija sai kokkuvõttes kuni 750 aktsiat. Pakkumise peakorraldaja SEB Enskilda ettevõtete rahandusjuhi Henrik Igasta sõnul tähendas see seda, et üle 60% jaeinvestoritest sai soovitud aktsiakoguse kätte.

Rahvusvahelise avaliku pakkumise käigus märkisid kõige enam USA investorid (31% aktsiatest), järgnesid Suurbritannia (26%), Euroopa (19%), põhjala (13%) ning Balti riigid (11%).

Igasta sõnul oli Arco Varal küllalt raske börsile tulla, kuna üldine majanduslik situatsioon oli kindlasti keerulisem kui kas või kuus kuud tagasi. 

Hind alumisse äärde

Investoritele suunatud portaali Tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik ütles, et 2,1-kordne ülemärkimine peegeldab seda, et välisinvestoritel oli huvi, kuid siiski oli see selgelt väiksem kui teiste, varem börsile saabunud ettevõtete puhul. “Sellest tingituna tuli ka IPO hind pakkumise alumisse äärde,” lisas Lepik.

“Oluline on märkida, et üle poole IPO mahust märkisid USA ja Suurbritannia investorid, tundub, et ümberkaudsete piirkondade investorid on kinnisvaraturu suhtes väga ettevaatlikud,” ütles Lepik.

Pakkumise käigus jaotatud aktsiad kantakse investorite väärtpaberikontodele järgmisel kolmapäeval ning kauplemine algab eeldatavalt järgmisel neljapäeval.

Kommentaar

Erki Kert

LHV Balti analüüsiosakonna juht

Arco Vara aktsiate esmase pakkumise tulemus jäi ootustele alla, seda nii märkimise mahu kui ka hinna poolest. Mõlemal juhul oli Arco Vara IPO ka viimastest Balti IPO-dest kõige nõrgem.

Aktsiaemissiooni puhul torkas silma asjaolu, et jaeinvestorid said üllatavalt vähe aktsiaid ning enamik emissiooni kogumahust jaotati institutsionaalsete investorite vahel.

Mõnevõrra üllatas, et nii palju märkijaid oli USA-st. Ühest küljest oligi ehk roadshow (ettevõtte tutvustamine investoritele ettevõtte börsile viimise käigus – toim) põhirõhk suunatud üle Atlandi. Teisalt ei suhtuta Kesk- ja Ida-Euroopa regioonist kaugemal asuvatesse kinnisvaraturgudesse ehk ka meie omasse veel nii ettevaatlikult, kui meie kohalik meedia seda vahendab.