Möödunud nädalal avastati Saaremaal Salme küla juures kergliiklustee ehitamise käigus arvukalt inimluid. Leitud on kuue inimese säilmed, viikingiaegsed mängunupud ja täring ning laevaneete.
Üks parimaid Eesti relvaajaloo tundjaid Mati Mandel rääkis Päevaleht Online’ile, et arheoloogide leitud laevaneedid viitavad paadimatusele. „Need on niimoodi ridades, et pardad tulevad nähtavale.“
Mandli sõnul arvati juba luid leides, et tegu on matusega. „Ilmselt oli siis paadis matus,“ lausus ta. Mandel rääkis, et matused peeti 700. aasta paiku, eksimus võib olla umbes 50 aastat.
Selliseid haudasid varem Eestis leitud ei ole. Mandli sõnul on selliseid matuseid palju küll Taanis ja Rootsis, kuid Eestis taolise matmispaiga leidmine oli väga ootamatu leid.

Mandli hinnangul on võimalik, et seal oli päris paat, millega inimesed maeti, ning võidakse leida ka puidujäänuseid, kui need pole täielikult kõdunenud.
Samas, Rootsis ja Taanis on paadimatused olnud grupiviisilised ehk maetud on paarkümmend paati. Mandli arvates võib ka Salme külas olla neid rohkem. „Ilmselt uuritakse, kas on mõtet laiem ala kaitse alla võtta.“

Leitud inimjäänuste päritolu leidmiseks tehakse DNA-analüüs, kuid tõenäoliselt on tegu siiski Saaremaa meestega. Leitud luud tundusid Mandli sõnul olevat ka põletatud.
Mandel ütles varem, et leitud matusekoht on ajaloo tundma õppimisel ülioluline, sest antud ajajärgu kohta on väga vähe andmeid.
Mandli sõnul on väljakaevatav ala varem lõhutud, kuna sinna hakati tegema kaablikraavi. Ta rõhutas, et kui inimesed satuvad ise taolistele leidudele, siis tuleks neist kindlasti teatada muinsuskaitseametile.