Eesti Arhitektide Liit (EAL)  teatas avalikus pöördumises, et arhitektide, linnavalitsuse ja huvitatud osapoolte esindajate koostöös tehtud linnaruumi analüüs näitas, et linnavalitsuse uus hoone peab paiknema nn kesklinna jalakäigu- ja ühistransporditsoonis, olles kõigile linnakodanikele hõlpsalt kättesaadavas ulatuses.

"Pakutud võistluse ala ei kuulu keskse ühistranspordi sõlme piirkonda ja ei ole olemas analüüsi, mis näitaks, kuidas jalakäigu ala saaks areneda pakutud alani – seega on hoone külastamine mugav vaid autoga liiklejale," teatas EAL eestseisuse esimees Ülar Mark.

"Uuele ooperiteatrile asukoha leidmiseks kultuuriministeeriumi juurde moodustatud komisjon on pidanud võimalikest olemasolevatest kruntidest just ülalmainitut sobivaimaks, kuhu rajada eesti rahvale nii oluline kultuuriobjekt. Enne kui hakata rajama uut linnavalitsuse hoonet varem ooperiteatri jaoks kokku lepitud maa-alale tuleks leida uus vääriline asukoht ka tulevasele ooperiteatrile," lisas Mark.  

Lisaks leiavad arhitektid, et võistluse žürii ei ole vastav avatud arhitektuurivõistluste heale tavale. Žüriisse, kes hindab tööde professionaalset taset, peaksid arhitektide teael kuuluma vähemalt pooled sõltumatud ja tunnustatud arhitektid, kelle ideede järgi ja vastutusel on ehitatud analoogseid olulisi objekte või kes on olnud analoogsetel arhitektuurivõistlustel auhinnasaajate hulgas.

"Linnavalitsuse otsused, mis puudutavad avalikku linnaruumi, tehakse enamasti kiiresti ja nähtamatult - puudub igasugune avalikustamine ja sellest tuleneda võiv diskussioon sümbolehitiste paiknemise kohta. Situatsioonis, kus isegi äärelinna eramu muutmiseks on vaja aastaid kestvat detailplaneeringu menetlust koos kontaktvööndi analüüsi ja avalikustamisega, on sellise kaaluga otsuste tegemine suletud ringis selge seaduse mõtte eiramine," lausus Mark.  

EAL eestseisus protesteerib võistluse algatamise senise käigu vastu ning peab vajalikuks teostada professionaalne analüüs ja selle alusel algatada laiapõhjalise osavõtjate ringiga diskussioon uue linnakeskuse üle, mille dominandiks oleks uus linnavalitsuse administratiivhoone.

EAL eestseisus leiab, et Tallinna jaoks sedavõrd olulisi otsuseid ei tohi langetada kiirustades ja suletud uste taga. Ollakse seisukohal, et asukoha valik peab olema põhjalikult läbikaalutud ning lähtuma linna ja ühiskonna kõige laiematest huvidest.

Ülalmainitut silmas pidades ei pea Eesti Arhitektide Liidu eestseisus praegu võimalikuks määrata oma esindajaid kõnesoleva võistluse žüriisse ja soovitatakse ka oma liikmetel sellel võistlusel mitte osaleda.