Kirja järgi on probleemsed nii projekteerimise maht, sisu kui ka esitatud tähtajad. „Te ei saa selle alusel spetsiifilist hoonet ega parimat soovitud tulemust,” seisab EPBL-i tegevdirektori Mauno Inkineni allkirjastatud dokumendis. Liit pakub, et valitaks konsultant, kes võiks lähteülesande ümber teha. Inkinen eile Eesti Päevalehele etteheiteid täpsustada ei soovinud.

Hankega pole rahul ka Eesti arhitektide liit, mille juhi Peeter Pere teatel on plaanis reedel akadeemia juhtidega samal teemal nõu pidada. „Tähtajad on kiired ja hange on ennatlik, tõtlik,” nentis ta. Lisaks on Pere sõnul probleemiks, et projekteerija peab järgima 1984. aastal EMTA ideekonkursi võitnud arhitekti Kalvi Voolaiu eskiisi.

„Fakt on see, et tegemist on kunagi konkursi võitnud autori töö lõpetamisega. Iseenesest on korrektne, et tollane autor on kaasatud,” rääkis Pere. „Teine asi on aga see, kui täpne on tollane eskiis – seal on segadused.” Milles täpselt segadused seisnevad, ei selgitanud ka tema.

Rong on läinud

EMTA haldusdirektori Ott Maateni kinnitusel oli aga hange korrektne ja mitme kuu jooksul koostatud lähteülesande kirjapanekul andsid nõu eksperdid. „Kõigil, kes tahtsid lähteülesannet vaidlustada, oli piisavalt aega, kuid ühtegi soovi ei laekunud,” märkis Maaten.

Küll aga tunnistas ta, et pakkumise tegid vaid kaks projekteerijat, kuigi oodati vähemalt nelja. „Pöördusime ka ise projekteerijate poole – mõned ütlesid, et ei saa, sest tööd on palju. Kuid keegi ei öelnud, et tingimused oleks kehvad või rasked.”

Arhitekt Kalvi Voolaiu sõnutsi on aastakümnetetagust kavandit ka tänavu korrigeeritud. „Võistlustöö andis põhimõttelise lahenduse, kuid sellest ajast saati on asjaolud muutunud,” märkis Voolaid.

Maateni sõnul pole liitude etteheidetega midagi peale hakata, sest tagantjärele lähteülesannet muuta ei saa. „See oleks jäme seadusrikkumine,” ütles ta. Hange kuulutati välja tänavu 22. septembril, pakkumiste tähtaeg oli 21. oktoober.