Homme õhtul kell viis saabub, Rotermanni kvartali keskväljakule Saaremaalt pärit Šoti mägiveiste perekond – isas- ja emasloom ning nende kaks vasikat. Sündmuse eestvedaja on Urmas Sõõrumaa, kes tähistab nõnda pühvliaasta algust.

„Juba praegu ehitame Rotermanni keskväljakule nende jaoks tara ja aedikut,” rääkis Rotermanni turundusjuht Katrin Heinla ettevalmistavatest töödest. Kui pühvlid lõpuks kohale jõuavad, on nende jaoks kõik juba valmis.

Lähipäevadel terveks nädalaks linna kolivad mägiveised pärinevad Urmas Sõõrumaa kolleegi ärimees Vjatšeslav Leedo erakogust, kes kasvatab loomi hobi korras Saaremaa metsades.

„Kõik linlased on oodatud Rotermanni kvartalisse veiseid uudistama,” ütles Heinla. Veiste valvamiseks palgatakse väljakule turvamees, nende tervise kontrollivad üle loomaarst ja -talitaja.

Stressirohke reis

Eesti loomakaitse seltsi juhataja Evelyn Valtin arvas, et kindlasti põhjustab reis Saaremaalt Tallinna kesklinna südamesse loomadele mingil määral stressi. „Auto- ja parvlaevasõit ning keskkonnavahetus võib pühvlid kindlasti ärevaks ajada,” rääkis Valtin. „Siiski ei näe ma sellises ettevõtmises suurt probleemi, seni kui täidetakse kõiki nõudeid.”

Loomakaitse seltsi juhataja avaldas lootust, et loomad saavad tahtmise korral Rotermanni kvartali aedikus inimestest ka puhata. „Kindlasti tuleb nende jaoks paigaldada mingisugune kaitsetara või maja, kuhu pühvlid uudishimulike linlaste pilkude eest varjuda saavad,” selgitas Evelyn Valtin.

Peale veisepere kohaletoimetamise tähistab Sõõrumaa pühvliaasta algamist väikeste individuaalpidude ja eraüritustega oma töökaaslaste ja lähedaste seltsis. Teiste seas on ta kutsunud valitute ringile esinema solist Taniel Kirikali, Püha Miikaeli ja Tartu Poistekoori ning Collegium Consonante orkestri. Peale selle saabub kohale geoloog Rein Weber. Erapidudele kontrastiks toimub mitu avalikku üritust, näiteks on linlased palutud esmaspäeva hommikul Rotermanni kvartalisse tulevärgile, samuti saab õppida õnnemündi vermimisekunsti ja muud huvitavat.