Poja sõnul läks ta juba mõni tund pärast 1999. aasta 12. oktoobril toimunud tapmist Tallinna keskturule Vadim Polištšuki jutule. ”Ta avaldas mulle kaastunnet ja lubas aidata,” lausus Andreas. ”Ta oli natukene närviline. Kui kunagi tapeti Jevgeni Bõkov (keskturul korda pidanud karatetreener – toim), siis tuli ta meile külla ja käitus samamoodi.”

Poja sõnul oli isa oma mõrvapäeva hommikul harilikust rõõmsam ja lasi abikaasa Anel end sõidutada talle kuuluvasse turismifirmasse Baltic Tours. ”Nagu Ane mulle rääkis, helistas talle sõidu ajal keegi vene keelt kõnelenud mees, misjärel Mait palus ta hoopis keskturule sõidutada,” ütles Andreas Metsamaa.

Metsamaa käendas Polištšuki laenu. Endine Tallinna abilinnapea Mait Metsamaa käendas Polištšuki juhitava Tallinna keskturu erastamiseks Ühispangast võetud üle kümne miljoni kroonist laenu ja tagas politsei andmeil oma positsiooni kasutades Polištšukile erastamiskonkursi võidu.

Tänuks pidi Polištšuk maksma konkursi kestel kõrvale astunud ärimehele Meelis Laole nelja miljoni kroonise lahkumistasu, millest osa pidi minema Metsamaale.

Mõrvar varjus trepikojas. Kuna Polištšuk ei soovinud nii suurt summat maksta, tellis ta süüdistuse kohaselt oma turvameestelt Valeri Kuznetsovilt ja Sergei Normanovilt 1000 USA dollari eest Metsamaa palgamõrva. Mõrvahommikul kutsus Polištšuk Metsamaa keskturule kohtumisele, kuid lahkus enne ärimehe kohalejõudmist.

Edasilükkunud kohtumist otsustas Metsamaa oodata keskturust mõnesaja meetri kaugusel elava armukese Kadi Viljaku üürikorteris. Teel sinna tulistas teda trepikojas Andrei Dudotškin, kes palgamõrva aasta hiljem politseile üles tunnistas. Pärast Polištšuki palgatud advokaadi saamist hakkas mees varemöeldut eitama.

Hukkunute omaste kättemaks. Eilegi väitsid kõik neli kohtualust end olevat süütud. Nende kaitsjad viitasid protsessi jooksul korduvalt võimalusele, et Metsamaa mõrva motiiv võib peituda 1999. aasta suvel ärimehe süül toimunud kahe hukkunuga liiklusavariis.

Advokaadid esitasid Metsamaa pojale ja abikaasa Anele korduvalt küsimusi, mis puudutasid avariis hukkunute omaste võimalikku kättemaksu. ”Ma tean, et isale helistati haiglasse palatisse ja öeldi, et nii see asi ei jää,” tunnistas Andreas Metsamaa.

Politseil kaudsed süütõendid

Mait Metsamaa palgamõrva aastaga avastanud keskkriminaalpolitsei toetus kuriteosüüdistuste esitamisel kaudsetele tõenditele.

Keskturul juhutöid teinud, tänaseks ligi poolteist aastat vahi all viibinud Andrei Dudotškin oli politsei andmeil palgamõrvariks sobiv inimene, sest vaevles pidevas rahahädas.

Mehe abikaasa tunnistas eile kohtus, et neile helistasid koju Andrei tuttavad ja nõudsid abikaasa käest saamata jäänud palgaraha.

Naise väitel kahtlustas ta meest kasiinos mängimises. Sama kinnitas Dudotškini endine töökaaslane, kelle kohtualune olevat kasiinosse vedanud.

Naise väitel ei ilmunud a mees paar aastat tagasi viie ööpäeva jooksul koju, sest teda olevat võlgadega seoses ähvardatud.

Dudotškini väidetav värbaja oli ta koolivend, keskturul ametlikult 5000-kroonise palga eest turvamehena töötanud Sergei Normanov.

Samuti räägib ligi poolteist aastat vahi all viibinud mehe vastu Dudotškini esialgne, kaitsja juuresolekul tehtud puhtsüdamlik ülestunnistus. Dudotškin tunnistas, et sai mõrvarelva Normanovilt.

Keskkriminaalpolitsei leidis Normanovi vanema venna remonditava korteri läbiotsimisel tühja püstolikabuuri. Sergei Normanov võttis selle eeluurimise ajal omaks ja väitis, et ostis selle enda tarbeks.

Eile kohtus tunnistajaks olnud vanem vend Andrei kinnitas samas, et kabuuri ostis hoopis tema.

Prokurör viitas mõlema mehe kattuvale tunnistusele kui mitteusaldusväärsele.

Täna jätkub istung tunnistajate kuulamisega. Kohtusse on muude tunnistajate hulgas kutsutud ärimees Meelis Lao ja endine skandaalne turuettevõtja Mati Kebin.