Igal inimesel on unistus, et korraga pangaarvet vaadates on sinna ootamatult tekkinud ilus ja ümmargune suur kogus raha. Just selline imetabane õnn saabus Keskerakonna hoovile, kui kolm välisärimeest esimese kvartali jooksul partei arvele 1,4 miljonit krooni kandsid.

Keskerakonna esindajad imetabasest rahast midagi täpsemalt ei tea. “Annetab, kes tahab, aga ega me ei kontrolli, kes annetuse teeb,” lausus Ain Seppik. Enamat ei osanud öelda ka Aadu Must, Kalev Kallo ega Kadri Simson. Küsimustega palutakse pöörduda Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali poole ja ei peeta vajalikuks annetajate andmeid edastada.

Toobali ja Simsoni pingutustest hoolimata sai Eesti Päevaleht ühe suurrahastaja Milan Bališiga jutule, seda Slovakkia ajalehe Slovak Spectatori ajakirjaniku Tom Nicholsoni abiga. Bališi vastustest järeldades ei pea mees mantrana korrutatavatest tsentristlikest vaadetest midagi. “Ma ootan kindlasti midagi vastu. Tahan Eestis populaarsust koguda ja seal äri teha, selleks on mõttekas olla heas kirjas inimeste juures, kes on sealkandis aktiivsed,” selgitas Bališ annetuse tagapõhja. “Ma veel ei tea, millises valdkonnas ma tegutsema hakkan, aga äkki kinnisvara.” Äriregistri ja kinnisturaamatu andmetel puuduvad otse meeste nimel Eestis firmad ja kinnisvara.

Keskerakond üritas meeleheitlikult takistada Päevalehel enda valdusse saamast kolme annetanud ärimehe kontaktandmeid. Erakonnaseaduse kohaselt peavad erakonnad avalikustama oma annetajate nimed ja kontaktandmed. „Seda, kas peaks andma oma ilmavaate toetajate kontakte ja telefoninumbreid ajakirjandusele, on tahte küsimus,” sõnas Kadri Simson.

„Välismaistelt ärimeestelt saadud annetus tähendab toetust tsentristlikule maailmavaatele ja on kantud lootusest, et Eesti majanduskliima muutuks tulevikus ettevõtlusele soodsamaks,” märkis Keskerakonna peasekretär Priit Toobal pressiteates.

Siiski sõnas riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimees rahvaliitlane Jaanus Marrandi Päevalehele, et tema ei näe küll võimalust nimetatud seadusest mööda hiilimiseks ja seaduse järgi tuleb annetajate kontaktandmed avalikustada.

„Me ei ole seda (ajakirjandusele avalikustamist – D. L) kunagi teinud ega tee ka tulevikus,” ütles Toobal.

Välismaalastest annetajad tekitavad omakorda vajaduse seaduse muutmise järele. „Kuigi praegu ei ole välismaalastel keelatud erakondadele annetusi teha,” sõnas Marrandi ja arvas, et taas oleks mõistlik arutluse alla võtta välismaalastelt annetamise võimalikkuse kaotamine.

Avaliku teenistuse eetikakoodeksi autor ja avaliku halduse spetsialist Ivar Tallo pidas välismaistelt annetajatelt raha saamist taunitavaks. „Olen üllatunud, kui ükskõik milline erakond saab annetuse välisriigi kodanikelt ja see ei tohiks olla meile meele järele, kui meie riigi suunavad erakonnad saavad impulsse raja tagant,” sõnas Tallo.

Korruptsiooniga usinalt võitlev kapo nimetas Keskerakonna toetamist juriidiliselt korrektseks. Õiguskantsler Indrek Tederi büroost teatati, et õiguskantsler hakkab kindlasti teemat uurima, riigikontrolör Mihkel Oviir ei soovinud ajapuudusele viidates teemat kommenteerida.

Pärast nõupidamisi saatis Priit Toobal välja pressiteate, kus nimetas Keskerakonnale tehtud annetusi ausaks ja avalikuks. Kohustusliku osana oli teatele lisatud katkend teemast „Vaadake, mis nemad teevad!”

„Reformierakonna rahastamine on olnud alati kahtlane,” ütles Toobal ja tõi näiteks Eesti Raudtee endise osaniku Edward Burkhardti väite „Pealtnägijas”, et reformierakondlased olevat nõudnud temalt annetust. „Samuti tasuks uurida Reformierakonda miljonitega toetanud Toomas Lumani, aktsiaseltsi Eesti Ehitus ja Tallinna Sadama tegevust riigihangete korraldamisel.”

Parafraseerides ühe Eesti kirjaniku väljendit, on Keskerakond ja Reformierakond annetusi kogudes tõesti nagu ühe tagumiku kaks kannikat, sest just need kaks erakonda blokeerisid endise õiguskantsleri Allar Jõksi algatatud seadusemuudatuse erakondade rahastamise kontrollimiseks. Reformierakond sai näiteks mullu korduvalt mitmelt Eesti suurärimehelt kuni 100 000-krooniseid annetusi, nüüd vastab Keskerakond välismaiste ja veel suuremate annetustega. Näiteks Isamaa ja Res Publica Liit on annetusi vaadates poliitilise kotipoisi rollis, sest esimeses kvartalis saadi 83 000 krooni annetusi. Sotsiaaldemokraatidel oli see summa 87 000, Rahvaliidul 83 000 ja Rohelistel vaid 4 000 krooni. Keskerakonnal oli kõnealune summa kokku 1,7 miljonit. Lisaks pole Reformierakonna eelmiste kvartalite annetuste nimekirja juures samuti jälgegi kontaktandmetest, ometi on vaks vahet, kas annetaja on Toomas Luman või näiteks keegi Pavel Mucka.

Reformierakond sai I kvartalis eraisikute annetustena 240 000 krooni. Suurimate annetajatena andsid ettevõtjad Toomas Luman ja Alar Tamming mõlemad 100 000 krooni. Ühe annetuse suurus oli aga vaid 16 senti. Riigieelarvest tulnud toetuse, liikmemaksude ja eraisikute annetustena sai erakond kokku 7,2 miljonit krooni.


Intervjuu

Milan Bališ: Muidugi ootan ma midagi!

** Teie koos Peter Ziegleri ja Pavel Muckaga olete Eesti Keskerakonna kolm suurimat toetajat. Miks?

Ma tahan olla populaarne.

** Populaarsus on hea asi, kuid miks just Eestis?

Miks mitte?

** Olete seisukohal, et see on vaba maailm ja iga inimene saab...

Olen vaba inimene, kes on ise endale raha teinud ja maksud maksnud.

** On huvitav, et Keskerakond on Europarlamendis samas fraktsioonis, kus endise Slovakkia peaministri Vladimir Mečiari partei. Olete Mečiariga ka varem koostööd teinud. Kas see on kokkusattumus?

Ma ei teadnud sellest midagi, ma ei kuulu Mečiari parteisse.

** Aga te olete ju minevikus parteiga palju koostööd teinud, eriti Mečiariga.

Minu firma peakorter asub ühes hoones kristlike demokraatidega. Äkki olen nendega parem sõber?

** Teie ja Peter Ziegler olete minevikus koostööd teinud, näiteks Mečiari villa legaliseerimisel. Kas on lihtsalt kokkusattumus, et samal ajal toetate ka Keskerakonda?

Ma ei tea, et Ziegler neile raha andis. Me ei näe teineteist iga päev. Tema elab Hispaanias ja Šveitsis, mina elan Slovakkias.

** Ja Pavel Mucka?

Ma ei tunne teda.

** Kas te ootate midagi raha eest ka vastu?

Muidugi ootan ma midagi. Tahan seal populaarne olla, tahan äri teha, võib-olla tuleb mul midagi välja. On hea mõte olla aktiivsete inimeste juures heas kirjas olla.

** Mis alale te siirduksite? On teil mingeid konkreetseid plaane?

Eks näis, äkki kinnisvara.


Milan Bališ ja Peter Ziegler on Slovakkias tuntud kahtlaste tehingute poolest

Keskerakonnale 660 450 krooni üle kandnud Peter Ziegler ja 366 549-kroonise kingituse teinud Milan Bališ said Slovakkias tuntuks endise peaministri Vladimir Mečiari villa skandaaliga.

Mečiar hankis endale Elektra-nimelise villa, kuid ei suutnud näidata, kust kohast ta selle soetamiseks raha sai. 2002. aastal rääkis Ziegler, et oli andnud Mečiarile raha, mida tema sõnul oli Šveitsi frankides „rohkem kui 41 miljonit (21,3 miljonit Eesti krooni) ja vähem kui 100 miljonit Slovakkia krooni (52 miljonit Eesti krooni).” Samas pole Ziegleri omanduses Slovakkias ühtki ettevõtet.

„Elektra pole investeering, vaid spekulatsioon,” märkis Ziegler SITA uudisteagentuurile antud intervjuus.

Ziegler oli samal ajal seotud Bališi ettevõttega Trend Tatry, mis rajati 2001. aastal Bališi, Ondrej Žemba, Július Rezeši ja Gabriel Vysaníki poolt. Peaaegu kõik need, kes olid selle ettevõttega seotud, pääsesid pärast 2006. aasta parlamendivalimisi mõjukatele kohtadele Mečiari Slovakkia Demokraatlikus Liikumises või pakuti neile soodsaid tehinguid.

Nii omandas Bališ 2007. aasta hinnalisi maatükke Tatrates. Ta on kaasosanik ka ühes GSM-i firmas, mille kaudu omandas kolme miljoni Slovakkia krooni (1,5 miljonit Eesti krooni) eest 675 000-ruutmeetrise maatüki Veľká Lomnicas. Selle maatüki turuväärtus oli aasta tagasi 100 miljonit Slovakkia krooni (52 miljonit Eesti krooni).

Bališi õest Eva Dušičkovást sai valimiste järel gaasiettevõtte SPP ametnik.

Mečiar oli Slovakkia peaminister aastatel 1993–1998, välja arvatud lühike ajavahemik. Ta oli 1998. aastal ka Slovakkia presidendi kohusetäitja.