Viljandimaal, nelja kilomeetri kaugusel Eesti ja Läti piirist, europarlamendi saadiku Toomas Hendrik Ilvese taastatavas Ärma kodutalus seisab vana saunaaseme keskel mälestuskivi kunagisele välisministrile, diplomaadile ja Päevalehe peatoimetajale Hans Rebasele.

1881. aastal sealsamas saunas sündinud ja 1961. aastal Rootsis surnud Hans Rebase haud pole kahjuks juba paarkümmend aastat nähtav. Kitsaste kalmistuolude tõttu on tema hauale maetud teine inimene. See oli ka põhjus, miks Toomas Hendrik Ilves oma väärikale sugulasele kodutalu õuele kivi pani.

Rebane sündis 1881. aastal ning õppis Tartu ülikoolis arstiteadust ja hiljem Berliinis majandust. Aastatel 1906–1917 oli Rebane Postimehe toimetuse liige ja pärast seda ligi kümme aastat Eesti Päevalehe peatoimetaja. Hiljem sai temast poliitik ja diplomaat.

Aastail 1927–1928 oli Rebane Jaan Tõnissoni valitsuses välisminister ning hiljem suursaadik Soomes ja Lätis. Eesti saatkonna hoone Helsingis on ehitatud just tema ajal. 1941. aastal Rebane arreteeriti, kuid ta hüppas Venemaale suunduvalt laevalt vette ja pääses koju tagasi. 1944. aastal lahkus ta Eestist Rootsi, kus oli eksiilvalitsuse eri koosseisudes aastaid välisminister.

Rebane suri 1961. aastal ja on maetud Stockholmi.

Kivi vanal saunaasemel

Ilvese sõnul oli samba praeguses asukohas võsa, mille seest tuli välja vana saunaase. “Kivi on nüüd sõna otseses mõttes Rebase sünnikohal,” ütles Ilves.

Kivi õnnistasid sisse katoliku kiriku preester Vello Salo ning luteri kiriku õpetaja ja diplomaat Kristel Engman. Pidulikul sündmusel viibis ka Hans Rebase 87-aastane poeg Endel Rebane.