Üldkogu otsustas, et soomlastele psühhotroopsete ainete retseptide massilise väljakirjutamisega rikkusid arstid pikaajaliselt kutse-eetikat ning seetõttu tuleb nad Tallinna arstide liidust välja visata, teatas liidu juhatuse sekretär Aasa Randvere. Lähtudes Tallinna arstide liidu otsusest kõrvaldas ka Eesti arstide liit kõnealused isikud oma liikmeskonnast.

Mõlemad arstid töötasid vähetuntud erakliinikutes, mis väljastasid aastate jooksul soomlastele hulgaliselt retsepte tugevatoimeliste psühhotroopsete ainete tarvitamiseks. Tõenäoliselt on need arstid osalised narkoäris, sest suur osa Eestis väljakirjutatud pillidest jõuab läbi Soome mustale turule.

Väidetavalt väljastasid need arstid ebaloomulikult rohkem retsepte kui suured haiglad.

Tervishoiuameti järelevalveosakonna andmetel väljastas füüsilisest isikust ettevõtjana töötav Milvi Koplus 2003. aastal nelja kuuga ligi 7000 narkootilise aine Subutex retsepti. Arvestades, et üks vastuvõtt maksis hinnakirja järgi üle 700 krooni, pidi Kopluse toonane tööandja aktsiaselts S. Pold teenima ainuüksi sellelt ligi viis miljonit krooni.

Rostislav Vassiljev töötab Ida-Tallinna keskhaigla ravikindlustamatute osakonna juhatajana. 

Soomlastele massilise psühhotroopsete ainete müümise tõi avalikkuse huviorbiiti hiljuti ajakirjandus millega antud küsimuses koostööd teinud tervishoiuameti järelevalve osakonna juhataja Peeter Mardna sai tööandjalt noomituse.

Arstid võivad edasi tegutseda

TAL juhatuse sekretär Aasa Randvere sõnul võivad Koplus ja Vassiljev oma tegevust jätkata, sest sellist seadust, mis valesti käitunud arstide tegevust keelustaks, veel jõustunud ei ole. Arutlusel oleva seaduseelnõu kohaselt võib tulevikus arsti töö peatada vaid tervishoiuamet, kuid sedagi vaid maksimaalselt üheks aastaks.

Randvere sõnul tuli arstide liit välja oma ajaloo seni kõige tõsisema karistusega, kuid paraku oli see ka kõik, mida nad teha said.  

Randvere kinnitusel on kõnealuseid arste varemgi korrale kutsutud kuid tulutult.

Tervishoiuameti järelevalve osakonna juhataja Peeter Mardna sõnul Mardna kinnitusel tegelesid nad veel kuu aega tagasi soomlastele psühhotroopsete ainete jaoks retseptide väljastamisega.

Mardna tõdes, et psühhotroopsete ainete kättesaadavust ei ole võimalik oluliselt piirata. 350-400 soomlase korralekutsumisega raskendataks õigusetult sadade tuhandete Eesti kodanike olukorda, kes vajavad psühhotroopseid unerohtusid ning rahusteid meditsiinilistel põhjustel.

Siiski rääkis Mardna, et psühhotroopsete ainete väljastamis kogustele on seatud mõningad piirangud.