Alkoholi tarvitamisest tingitud suremus ja invaliidistumine on täna Eestis Euroopa liidu üks suurimaid ning joobes juhtimisõigus tõstab seda veelgi, teatas Arstide liit.

Justiitsministeeriumi enda 2006. aastal tehtud uuringust selgub, et kuni 0,5-promillise alkoholijoobega sõidukijuhil on 1,4 korda suurem risk põhjustada inimvigastustega liiklusõnnetust kui täiesti kainel juhil, hollandlaste andmetel on aga noortel, kuni 24-aastastel meestel see risk enam kui viis korda kõrgem, tõdevad arstid.

„On vastutustundetu tõsta sõidukijuhtidele lubatud alkoholisisalduse piirmäära riigis, kus eriti noorte meeste suremus alkoholist tingitud vigastustesse on niigi lubamatult kõrge,” seisab teates.

Euroopa liidu liikmesriikides on Arstide liidu sõnul käivitunud diskussioon lubatud alkoholisisalduse vähendamiseks sõidukijuhtidele – üheski riigis ei kaaluta selle tõstmist.

„Maailma terviseorganisatsiooni andmetel hakkab juba 6 liitri absoluutse alkoholi tarvitamine aastas ühe elaniku kohta häirima riigi normaalset funktsioneerimist, Eestis ulatub see näitaja ligi enam kui 12 liitrini,” teatavad arstid. „On groteskne, et Euroopa Liidu kõrgeima alkoholi tarbimisega riigis soovitakse seda veelgi suurendada.”