Nõmme linnaosavalitsus ei ole hoone kavandatava mahuga päri, kuid maja suuruse vähendamist ei pruugi linn siiski nõuda, sest olemas on ka teine variant– krundi suurendamine.

Vabaduse puiesteel asuv Jannseni kaubamaja majutab praegu toidupoodi, Hinnapommi, ilusalongi ja kodukaupade poodi. Kaubamaja omaniku OÜ Someno plaanitav juurdeehitus kahekordistaks hoone mahu ning sinna tuleks peale kaupluse laienduse juurde veel ka maa-alune parkla, restoran ning teenindusruumid.

Ehituskaval on praegu ees siiski üks suur takistus. Nimelt lubab Nõmme linnaosa ehitusmäärus krundist täis ehitada 20 protsenti. Jannseni kaubamaja, mis on ehitatud enne selle määruse kehtima hakkamist, võtab juba praegu enda alla pea kaks korda suurema pindala.

Praeguses mahus kavandatud juurdeehitise valmimisel võtaks hoone aga enda alla juba 70 protsenti ehk üle kahe kolmandiku krundi pindalast.

Nõmme linnaosavalitsus on juurdeehituse plaaniga põhimõtteliselt nõus, kuid nõuab ehitusmääruse järgmist. „Oleme seisukohal, et projekteeritava hoone mahtu tuleks vähendada või siis krundi pindala suurendada,“ ütles Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra.

Krunti võib ka lihtsalt suurendada

Krundi pindala saab suurendada seeläbi, et Jannseni kaubamaja kinnistu kõrval asub riigimaa, mida kasutab osaliselt Tallinna muusikakeskkool. „Kaubamaja juurdeehituseks oleks ettevõtjal võimalik kinnistut laiendada antud riigimaa arvelt, ostes ära osa sealsest territooriumist,“ selgitas Vakra.

Praegu ootabki linnaosavalitsus OÜ Someno ettepanekuid. „Samuti ootame OÜ Somenolt enne projekti Nõmme Halduskogule esitamist planeeritava krundi ja lähiala korrigeeritud maketti, mis võimaldaks planeeritavat ruumiliselt paremini hinnata,“ selgitas linnaosavanem.

Seega ei osanud Rainer Vakra ka prognoosida, millal ehitustööd alata võiksid.

Kui hoone mahu küsimus välja arvata, siis peab Nõmme linnaosavalitsus OÜ Someno tellitud ja Arhitektuuribüroo On-Arhitektid arhitekti Harry Klaari kavandatud projekti ilusaks. “Peame kaubamaja ümber- ja juurdeehituse arhitektuurset lahendust meeldivaks ning Vabaduse puiestee äärde sobivaks,“ ütles Rainer Vakra. „Hoone on kavandatud senisest uuema ja modernsema ilmega. Fassaadil on kujutatud näiteks Nõmmele omast männi võrade motiivi.“