Kui noor oli iga päev üks-kaks tundi arvuti taga, tõi see kaasa õla- ja kaelavalu. Kui kasutusaeg oli neli-viis tundi päevas, lisandus alaseljavalu. Need, kes on pidevalt arvuti ees rohkem kui neli tundi päevas, kaebavad peavalu ja silmade valutamise üle. Käe-, sõrme- ja randmevaevustest rääkisid needki, kes kasutavad arvutit päevas tund aega.

Kool peab aitama

Hakala sõnul ei tea noored, kuidas arvuti ees olla, nii et see ei tooks kaasa vaevusi. „Koolil on oluline roll selles, et juhendada ja õpetada noortele, kuidas arvutit õieti kasutada. Kodudes, koolides ja õppeasutustes peaksid olema ergonoomiliselt sobivad töökohad kõikides vanustes noortele,” on Paula Hakala veendunud.

Hakala lisab, et seljahaigused on Soomes väga levinud ning nendega tegelemisest on saanud oluline teema, mis on seotud rahva tervise ja majandusega. Tema sõnul hakkavad lapsed arvutiga tegelema juba enne kooli ja seega on neil tööellu minnes seljataga juba kümne aasta pikkune arvutikogemus – seetõttu on oluline ennetada vaevusi ja nende võimalikku teket juba lapseeas. Vaevuste ja valude ennetamiseks on Paula Hakala sõnul oluline jälgida, et laps toetuks istudes mõlemale tuharale. Lapse jalad peavad olema kindlalt põrandal ja põlved veidi harkis. Samuti peab lapse selg toetuma vastu seljatuge ja käed peavad olema tooli käsitugedel või töölaual nii, et õlad oleksid langetatud. Ühtlasi peab lapsevanem alati jälgima ka tooli, millel laps istub. Seljatugi peab olema reguleeritava nurgaga ja toolipõhja materjal piisavalt vetruv ja pehme.

Uuringus kasutati 200 000 lapse ja noore andmeid, mida vaadati läbi aastakümnete.LühidaltEetikakonverents

Homme toimub Tallinnas Eesti arstide liidu eetikakonverents „Sünd – õnn või õigus?”.

Eetikakonverentsil peab dr Kärt Allvee loengu teemal „Kehaväline viljastamine (IVF) – võimalus anda elu”.

In vitro viljastamise luterlikust vaatepunktist räägib dr theol Johann-Christian Põder. Seejärel räägib dr Kai Haldre reproduktiivmeditsiinist ja eetikast, prof Raul Allan Kiivet kehavälisest viljastamisest Eestis ning Signe Riisalu lapsendamise ja surrogaatemaduse võimalustest Eestis. EPL