Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi allkirjastas eile AS-i Steri kiirgustegevusloa, mis annab Saue vallas asuvale steriliseerimistehasele õiguse tööd alustada.

“Steri juhtumi puhul on kaks väga konkreetset ja oma arvamuses kinni olevat osapoolt: kohalikud elanikud ja kiirgustehase omanikud, kellel on oma vaatepunktist lähtuvalt õigustatud ootused,” selgitas Tamkivi oma otsuse tagamaid. “Olen kaalunud mõlema poole argumente ning võtnud arvesse ka kaht selle juhtumiga seotud kohtuotsust, millest lähtuvalt otsustasin AS-i Steri kiirgustegevusloa allkirjastada.”

Ühtlasi otsustas Tamkivi edasi kaevata Tallinna halduskohtu 31. augustil AS-i Steri omanike kasuks langetatud otsuse, milles heideti keskkonnaministeeriumile ette loa väljastamise käigus avatud menetluse läbiviimist ning keskkonnamõju hindamise algatamist. “Sellises suurt hulka inimesi puudutavas protsessis tuleb siiski tegutseda avatud menetluse põhimõtete kohaselt – kaasata kohalikke elanikke otsuse tegemisse,” leidis Tamkivi, kelle arvates on tehas küll ohutu, kuid asub vales kohas.

AS-i Steri juhatuse liige Jaanus Pikani kinnitas, et steriliseerimistehas alustab tööd niipea, kui ministri allkirjaga paber ettevõtte kätte jõuab. “Ühe kliendi poolt tehasesse toodud väikeses koguses kaupa on juba poolteist aastat oma järge oodanud,” sõnas Pikani.

“Kuna oleme Põhjamaade, Baltikumi ja Loode-Venemaa piirkonnas ainuke omataoline tehas, pole tõenäoline, et võimalikud kliendid on meile vahepeal käega löönud. Praegu oleme valmis nendega jälle poolelijäänud kohast edasi rääkima.”

Kehtib viis aastat

AS-ile Steri väljastatud kiirgustegevusluba kehtib viis aastat ning Alliku külas asuvas tehases hakatakse steriliseerima meditsiinitarbeid kaheteistkümne radioaktiivse koobaltvarda abil.

Möödunud nädalal jättis Tallinna halduskohus rahuldamata Saue valla külaelanike taotluse kuulutada Tamkivi Steri tehase keskkonnamõjude hindamise aruannet heaks kiitev otsus õigusvastaseks.

Steriliseerimine AS-i Steri tehases

•• Radioaktiivse kiirgusega hakatakse tehases steriliseerima ühekordseid pakendis olevaid meditsiinitarbeid, näiteks süstlaid. Kiirgusallikaks on 12 koobaltvarrast, mis asuvad seitsme meetri sügavuses veega täidetud basseinis. Steriliseerimise ajaks tõstetakse vardad veest välja. Bassein asub sterilisatsiooniruumis, millel on 1,5 meetri paksused betoonseinad, mis peaksid neelama kogu allikatest lähtuva kiirguse. Inimesed ei viibi steriliseerimisprotsessi ajal samas ruumis. Ruumil on mitmekordne turvasüsteem koos alarmiga ja turvauksed. Tehase ehitamisloa väljaandmise eel vald Sterilt keskkonnamõjude ekspertiisi ei nõudnud. Keskkonnaministeerium, mis oli möödunud aasta alguses väljastanud Sterile kiirgustegevusloa, algatas kohalike elanike protesti peale sama aasta aprillis Steri võimalike keskkonnamõjude hindamise.