Vee-ettevõte võtab sademevee väljalaskeavadest proove kord kuus, suvel kord nädalas. Viimati võeti proov eile ning selle tulemused peaksid selguma viie päeva jooksul. Senistest proovidest pole reostust avastatud.

Keskkonnaameti tellitud proovidest avastatud reostuse võimalike allikatena toob Tallinna Vee avalike suhete juht Karita Sall esile settekaevude sisu imbumise pinnasevette ja selle kaudu sademevee väljavooludesse jõudmise ning majade kanalisatsiooni ebaseadusliku ühendamise sademeväljavooludega.

Süüdi võivad olla ka laevad

Selline omavoliline ühendus avastati kuu alguses naabri vihje abil Künnapuu tänaval, kus ehitusloata kerkiva maja heitveed juhiti sademedrenaa?i. Reostust sealt siiski ei avastatud: “Ühe maja heitveed ei saa mingit reostust põhjustada, need lahustuvad lihtsalt ära,” ütles Võrk. Juhtumiga tegeleb munitsipaalpolitsei.

Veel üheks võimalikuks reostuse allikaks võivad Salli sõnul olla laevad, mis oma heitveel Tallinna lahte lasevad voolata. Haisu osas nentisid nii Karita Sall kui ka keskkonnaameti keskkonnakaitse teenistuse direktor Madis Kõrvits, et Pirita tee ääres levivat spetsiifilist haisu levitab vetikas Pilayella littoralis ja see ei ole ainult Tallinna lahe probleem: “Kogu Eesti rannajoon kannatab selle all – linnas on lihtsalt roh-kem inimesi, keda see häirib.” Probleem seisneb selles, et hoovused ei kanna lahte kogunevaid vetikaid sealt minema.

Keskkonnaameti tellitud proovide tulemuste järgi aga on reostus lahes siiski olemas, kõige rohkem satub seda vette Lasnamäe kollektori kaudu, mis kulgeb lauluväljaku ja Smuuli tee alt ning jookseb edasi paralleelselt Laagna teega. Väiksema reostusi tasemega Russalka juures lõppev Ülemiste kollektor kulgeb läbi Kadrioru pargi, paralleelselt Poska tänavaga, Kadrioru staadioni alt läbi.

Omavoli trahvitakse

•• Saastatud sademevett peab enne suublasse juhtimist puhastama nii, et see ei halvendaks suubla seisundit. Kui aga sademevee kanalisatsiooni juhitakse reovett, on tegemist reovee kanalisatsiooniga.

•• Kui sademevee kanalisatsiooni külge on ebaseaduslikult ühendatud eramute reoveetorustikud, on see ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse kohaselt ühiskanalisatsiooni omavoliline kasutamine, mille eest saab karistada rahatrahviga kuni 18 000 krooni, juriidilise isiku korral kuni 50 000 krooni ulatuses.

•• Ebaseaduslike ühenduste kaudu Tallinna lahte juhitava reovee probleemidega seotud väärtegude kohtuväline menetleja on vastavalt ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seadusele Tallinna linnavalitsus.

•• Samuti on linnavolikogu otsusega volitatud isikul õigus kontrollida kinnistu veevärgi ja kanalisatsiooni vastavust nõuetele ning vajadusel esitada trahvinõue.

Indrek Tamberg,

keskkonnaministeeriumi veeosakonna juhataja

Samal teemal:

“Pirital haisev meri annab märku Tallinna lahte voolavast reoveest”, EPL 26.06.2006