“Kõikidel registripidajatel oli probleeme, osadel näiteks registrisüsteemiga ühenduse saamisel. Nendel, kes ühendust said, ei õnnestunud aga seal süsteemis midagi ära teha,” rääkis Jürgens.

„Äpardus või väike tõrge ei ole kindlasti selle intsidendi kohane kirjeldus, mastaap on siiski hoopis teine. Catastrophic failure*, mitte kerge tõrge,“ lisas ta.

Varasemalt teatas Eesti Interneti Sihtasutus (EIS), kes Eesti tipp-domeeni .ee registri koordineerimisega tegeleb, et tegemist on väiksemat sorti sidehäirega.

Jürgens ei taha hakata oletada, mis juhtuda võis, et EIS-i koordineeriv süsteem sedavõrd ulatuslikult registripidajaid alt vedas.

“Taustal on ilmselt väga andmeside spetsiifilised probleemid, mis puudutavad ruutinguprotokolle. Me ei ole saanud EIS-ist seletuskirja, seega põhineb meie info oletustel ja vaatlustel,” jätkas ta.

“Selge on see, et väga paljudel registripidajatel ei olnud võimalik üle interneti ühendust saada selle registrisüsteemiga. Neid oli käputäis, kes ühendust üldse said. Meil õnnestus ühendus luua, kuid meil polnud võimalik registris midagi ära teha,” rääkis Jürgens.

Jürgensi hinnangul viitab praegu kõik sellele, et süsteemi lõplik testimine oli puudulik.

“EIS-il oli testkeskkond, millega oli võimalik luua ühendust ja kus oli võimalik proovida oma asju, kuid sellele live (töötav lõpp-verisoon – toim.) keskkonnale kedagi enne ametlikku avamist ligi ei lastud,” lisas ta.

“Selle aadress saadeti registripidajatele laiali 15 minutit enne kella 12 (aeg, mil registreerimine pidi algama – toim.). Siis äkki selgus, et paljud ei saa sinna üldse ligi,” nentis Jürgens.

”Praeguseks hetkeks on ühenduse pool kuuldavasti mingil moel korda saadud, kuid EIS registrit kohe uuesti käivitada ei tohi. See tuleb küll uuesti käivitada, kuid seda ei tohi teha nii, et pannakse vaikselt käima, kui esmased probleemid möödas,” sõnas Jürgens.

“Väga paljudel registripidajatel on kogunenud järjekorrad domeenidest, mis tuleb registrisse saata. See, kas inimene saab oma domeeni, sõltub sellest, kui kiiresti tema taotlus edastatakse EIS-i registrisse ja seetõttu peavad kõik teenusepakkujad olema käivitamisel ühe stardijoone taga, et kõikidele registreerijatele oleks tagatud võrdsed tingimused,” selgitas ta.

Zone.ee hakkas eeltaotlusi domeenide registreerimiseks vastu võtma eelmisel nädalal. Tänaseks ehk umbes poole nädalalaga on kogunenud tuhatkond taotlust, mis ootavad registrisse edastamist.

*catastrophic failure - (ing.k "totaalne läbikukkumine").