Seni pole teavet selle kohta, kes kaaperdajad õieti on – Venemaa on teatanud ainult kinnipeetute kodakondsuse, kuigi arvatavad piraadid kuulati Musta mere laevastiku laeval Ladnõi üle – või mis võisid olla nende motiivid.

Praeguseks on lakanud kahtlast lugu kommenteerimast ka merendusasjatundja ning portaali Morskoi Bjulleten – Sovfracht toimetaja Mihhail Voitenko, kirjutas Briti leht Independent. Ta on varem avaldanud kahtlusi, et Kaliningradis hooldatud Arctic Sea, mis kohe hoolduse järel sõitis Soome Pietarsaari sadamasse puidulasti võtma läks, võis vedada Vene riigile olulist salajast lasti. Voitenko kahtlustas ka, et kaapedamine võis olla mõne riigi erioperatsioon.

"Jumal tänatud, et kõik on õnnelikult lõppenud. Meeskond on elus. Ütlen kohe, et oli õige juhtida tähelepanu Arctic Sead ümbritsevale olukorrale," kirjutas Arctic Sea asja kirglikult uurinud ja jälginud Voitenko oma portaalis. "Ma ei või seda kindla peale öelda, aga siiski kahtlustan, et meeskond oleks võinud surra, kui sellele ainulaadsele juhtumile tähelepanu poleks pööratud. Ma ei oska öelda midagi selle loo algupära kohta ega kavatse sügavamale kaevata... Ma pean mõtlema ka oma naha peale."

Marurahvuslike vaadete poolest tuntud Venemaa suursaadik NATO juures Dmitri Rogozin väitis, et NATO oli kaasatud operatsiooni, kuid keeldus asja täpsemalt selgitamast, kirjutasid Venemaa meediakanalid.