„Rogozini avaldus, et NATO peaks Balti riikide kaitseplaani tühistama, on naeruväärne, sest viimaste aastate jooksul on Venemaa meie piiride läheduses tegelenud asjadega, mida on väga raske pidada kaitseotstarbelisteks,“ ütles anonüümsust soovinud Eesti kaitsevaldkonna asjatundja. „2009. aasta augustis ja septembris toimusid Leningradi sõjaväeringkonnas ja Kaliningradi oblastis ulatuslikud sõjalised õppused Ladoga 2009 ja Zapad 2009. Tegemist oli suurimate pärast külma sõja lõppu Lääne strateegilisel suunal läbi viidud õppustega, kus muuhulgas harjutati Balti riikide ja Poola ründamist ning tuumalöökide andmist.“

Venemaa tugevdab allika kinnitusel pidevalt Leningradi sõjaväeringkonnas olevaid üksuseid, mis arvuliselt on niigi märkimisväärselt suuremad, kui Balti riikide kaitseväed. Hiljuti paigutati Pihkvasse uus motolaskurbrigaad, samuti on moodustatud uus polk Pihkva 76. õhuründediviisi koosseisus. Leningradi oblastisse Luugasse on paigutatud taktikaliste tuumalõhkepeadega ballistilised raketid Iskander, mille tegevusulatusse jääb suurem osa Balti riikidest.

„NATO puhul on tõepoolest tegemist kaitseplaanidega, Venemaa aga harjutab meie vastast agressiooni,“ lisas allikas.

Kaitseministeeriumi pressiteenistus keeldus kommenteerimast Venemaa NATO-saadiku Dmitri Rogozini väidet, et NATO peaks oma liitlase Venemaa suhtes koosatud Balti riikide kaitseplaani tühistama.