„Kui tema ka eluaegset karistust ei vääri, kes siis veel?” küsis Tartu ülikooli kriminoloogia professor Jüri Saar. Seda, et tapmine oli piisavalt jõhker ja piinav, mille eest kohus saaks määrata eluaegse vanglakaristuse, leidis ka kriminaalanalüütik ja legendaarne politseinik Koit Pikaro.

Oodatakse kiiret otsust

Eile hommikul alanud kohtuprotsess Bajuki üle tõotab kujuneda lühemaks kui mõnigi muu avaliku tähelepanu all olnud kohtuasi. Suurest avalikust huvist protsessi vastu kõneles nii suur ajakirjanike hulk kui ka tõik, et saali täitsid pilgeni õigusinstituudi tudengid, kes olid tulnud kõmulist protsessi vaatama.

Bajuk, kes nii süüdistuste ettelugemise ajal kui ka oma advokaati kuulates hoidis pead emotsioone välja näitamata norgus, võttis eilsel kohtuistungil omaks EMHI sünoptiku Krista Odakivi tapmise 2009. aasta novembris. „Tunnistan, et rünnatud inimene suri, kuid mitte seda, et tegu oli piinava tapmisviisiga,” sõnas Bajuk istungil.

Bajuki advokaat Aleksandr Kustov märkis oma kõnes, et jõhkra tapmise süüdistus ei olevat põhjendatud, sest prokuröri märgitud piinava tapmise tunnused kui raskendavad asjaolud peegeldavad üksnes uurijate arvamust ega ole kriminaalasja tõenditega kinnitatud.

Kui prokurör kirjeldas mitme minuti vältel tapmise tunnuseid ja kehavigastusi, mida Bajuk kahele ohvrile tekitas, oli tunnistajatel silmanähtavalt raske süüdistust kuulata. Kohtuniku sõnutsi oli algul prokuröri ja kaitsjaga kokku lepitud, et istung on kinnine vaid vägistamist puudutavas osas ja teiste tunnistajate ütluste ajal avalik. Siiski tegi prokurör nüüd taotluse kuulutada istung kinniseks kõigi kannatanute ütluste ajaks. Kaitsja vastu ei olnud ja kohtunik Aime Ivanson niisuguse otsuse langetaski.

Kui jõhkra tapmise tunnistas Bajuk osalt üles, siis teise naise tapmise katset ta oma tegudes ei näinud. Kaitsja argument oli sama: tegemist on uurijate arvamusega, mida süüdistajate poolt esitatud materjal ei kinnitavat. Bajuk eitas ka vägistamissüüdistust. Põhjendus: asitõendid on vastuolulised, kannatanu ütlused ei ole usutavad.

Purjuspäi autojuhtimise tunnistas ta täielikult üles.

Professor Saar märkis, et advokaadi ülesanne on kõnealuse juhtumi puhul leida asjaolusid, mis Bajuki käitumisviisi õigustaksid. „See on kvalifitseerimise küsimus. Küsimus on, kas ta saab eluaegse või ei saa. Muu üle rääkida ei saa,” ütles Saar. „Minu meelest oli viis piisavalt jõhker ja piinav. See kurikas polnud tal kogemata kaasas, see viitab raskendavatele asjaoludele,” lisas ta.

Koit Pikaro sõnul ei saa uurijatele ette heita, nagu poleks materjali põhjal võimalik öelda, et tegemist oli jõhkra ja piinava tapmisega, sest asjaolud viitavad jõhkrusele. „See on klassikaline kurjategija taktika osa. Jõhkrusest räägivad tapmise olud. Ta võtab kinni mallist, et puhtsüdamlikult kahetsedes võib karistus tulla leebem,” ütles Pikaro.

Pikaro märkis, et kuigi ta ei taha otsust kohtule ette kirjutada, oleks kõnealuse juhtumi puhul õiglane karistus eluaegsest karistusest veel rangem meede. „Ma ei näe mingit põhjust eluaegset mitte määrata. Tegu ei olnud juhusliku noalöögiga või muu taolisega, juba kurika kaasavõtmine viitab sellele. Kuigi nii pole ilus öelda, aga kurikaga viisakalt tappa ei saa,” rõhutas ta.

Prokurör: tabamine oli väljakutse

•• 28-aastase Vjatšeslav Bajuki tabas politsei ühe naise tapmises ja teise peksmises kahtlustatavana pärast ligi üheksa kuud kestnud keerulist uurimist. Prokurör Ainar Kolk tõi esile, et Bajuki jälile jõudmine nõudis väga suurt pingutust.

•• Eelmise aasta lõpus kirjutas Eesti Päevaleht, et kurikamõrvari teine ohver jäi ellu tõenäoliselt üksnes sellepärast, et peksmise käigus taparelv purunes. Pärast tapatööd suundus Bajuk Tallinna vanalinnas asuvasse restorani, kus ta töötas kokana kuni eelmise aasta suveni. Üle-eelmisel uusaastaööl vägistas ta süüdistuse järgi oma Audi A6-s naise, kellega oli kohtunud vaid mõni tund varem Tallinna kesklinnas.

•• Bajuki kohtuprotsess jätkub täna asitõendite uurimisega. Eilsel kohtuistungil andis prokurör kohtule üle seitse mahukat köidet uurimismaterjali ja suure kastitäie asitõendeid.