30. 01. 2001 korraldab Eesti Vedurimeeste Ametiühinguliit (EVAL) ühe tunnise hoiatusstreigi. Hoiatusstreik jätab tunniks seisma seitse Edelaraudtee rongi, mille juhid jätavad hoiatusstreigi ajaks rongid kas lähimasse jaama seisma või ei välju liinile.

Esitatud nõudmiste toetuseks korraldab AS Edelaraudtee ametiühing samal ajal toetuspiketi kell 13.00 - 14.00 Tallinnas, Balti jaama perroonil.

Protestiakstioon toimub EV Valitsuse ning EV Teede- ja Sideministeeriumi vastu, kuna Eesti riik keeldub teenuse ostmisest (EV Valitsuse ja Teede- ja Sideministeeriumi otsus lõpetada reisiliiklus Kagu-Eesti, Tallinn-Narva ja Tallinn-Tartu rongiliinidel) ja seab sellega ohtu Edelaraudteel üle 200 töötaja töökohad.

Eesti Ametiühingute Keskliit on korduvalt avaldanud oma nõudmised, kus paluti mitte nõustuda Edelaraudtee erastamisel äriplaani tööhõivet puudutava osaga, juhul kui äriplaanis on ette nähtud suure hulga töötajatega töölepingu lõpetamine plaanita kulutusteks, mis on seotud töötajate vabastamisega, neile uute töökohtade leidmisega, ümberõppega. Samuti ei edastanud erastamisagentuur EAKLile teavet selle kohta, mis tingimustel täpselt Edelaraudtee erastatakse (tööhõive, palk, investeeringud, ostuhind). EAKL seisukoht oli, et tööhõivet puudutava äriplaani osa peab olema räägitud läbi Edelaraudtee töötajate ametiühinguga.