Tallinna autobussikoondise (TAK) teatel on muutlike ilmade tõttu pealinna tänavate olukord nii halvaks muutunud, et bussid on hakanud pidevalt katki minema, põhjustades nõnda liinihäireid ja muid ebamugavusi sõitjatele.
Probleemi lahendamiseks koostas TAK enim lagunenud teedest nimekirja ja palus linna abi tänavate taastamiseks. „Lume sulamise järel tegime bussijuhtidelt saadud info alusel tänavaaukude ja bussipeatuste seisukorra ülevaatuse ning edastasime tulemuse linnavalitsusele,” kinnitas TAK pressiesindaja Sirje Roht.
Nimekiri sisaldas üle kahekümne tänavalõigu, ära olid märgitud ka kolm kõige hullemas olukorras olevat bussipeatust. „Esitame sellised nimekirjad linnale igal kevadel ja neid on alati teede parandamisel aluseks võetud.”

Roht lisas, et tänavate lagunemine talvel on mõistetav, kuid auklikel teedel liigeldes halveneb autobusside tehniline seisund kiiremini ja suureneb tehniliste rikete arv. „See omakorda häirib normaalset teenindamist ja pahandab linnakodanikke, teisalt aga suurendab ka meie kulutusi,” nentis ta.
Kommunaalameti teatel on kõik TAK nimistus mainitud sõiduteed lisatud remonti vajavate objektide nimekirja ja tänavu on kavas neist mitme teatud lõikudel kapitaalremont teha. Teiste seas remonditaks ka Pärnu maanteed, Ehitajate teed ja Mahtra tänavat. Ettepanekuid arvestatakse ka 2010. aasta teede rekonstrueerimise ja kapitaalremondi kava koostamisel.

„Autobussikoondise viidatud teelõigud, mis tänavu kapitaalremonti ei lähe, korrastatakse hooldusremondi käigus kevade jooksul,” teatas amet. Selle aasta linnaeelarves on teede kapitaalremondiks ja rekonstrueerimiseks eraldatud 365,6 miljonit krooni. „TAK poolt esitatud tänavate korrastamise maksumuse väljaselgitamiseks tuleb teha teede tehniline ülevaatus ja koostada iga objekti kohta kalkulatsioonid,” selgitas amet. „Ülevaatuse käigus täpsustub ka, kui suurt remonti vastavad teelõigud vajavad ja milline summa selleks eraldatakse.”
Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš ütles, et jooksva hooldusremondi tegemist alustatakse umbes kuu või pooleteise pärast.

Uued bussid aina lagunevad

** TAK bussijuht Anatoli Brezgun rääkis Päevalehele, et auklike teede tõttu lähevad sageli katki nii tema enda kui ka kolleegide sõidukid.
** „Oleme saanud uued bussid, kuid need on talvel kehvade teeolude tõttu palju kehvemaks jäänud,” tõdes ta ja nentis, et vanadest bussidest pole mõtet rääkima hakatagi. „Teed on lihtsalt nii viletsad, et bussid on pärast nendel rappumist omadega täitsa läbi.”
** Samal ajal oli Brezgun optimistlikult meelestatud, kuna mäletas, et möödunud aastal võeti teede remontimisel samuti bussijuhtidega ühendust ja nende ettepanekuid ka arvestati. „Kui meilt eelmisel kevadel küsiti, mis teelõigud on väga halvas seisukorras, rääkisime küll oma jutu ära, kuid ei oodanud asjade paranemist,” meenutas ta, „kolm kuud hiljem aga hakatigi just neid teelõike kohendama.”
** Brezgun lisas, et kõiki tänavaid pole küll korda tehtud, aga igal kevadel on teatud teelõike ikkagi tunduvalt parandatud.