Päevade viisi Eesti idapiiril seisvate veokite juhid kurdavad, et peamiselt Poolast, aga ka muudest välisriikidest pärit autojuhid muudavad veosedokumente, et piirist kiiremini üle pääseda.

Üleeile rääkisid mitu Luhamaa piiripunktis ootavat Lätist ja Leedust pärit haagisautojuhti, et päevade viisi piiril järjekorras seismisest pääsevad veokijuhid on vormistanud veoselehed nii, et nad pääseksid eelisjärjekorras üle piiri.

Luhamaa piiritöötajad tõid viimaste päevade kogemustest näite, et üks poolakast veokijuht sõitis kiiresti riknevaid toidukaupu vedavate veokite põhimõttel eelisjärjekorras tollikontrolli ja väitis, et kui ta peaks veetma piiril kolm-neli ööpäeva, läheks tema metallikoorem rooste.

Suvel, mil idapiiril olid samuti mitmepäevased veokitejärjekorrad, kinnitati Eesti Päevalehele nii maksu- ja tolliametist kui ka eri ministeeriumidest, et kui kiiresti riknevad toidukaubad välja arvata, siis muid erijuhtusid piiriületusel olla ei tohiks. Eile ütles maksu- ja tolliameti pressiesindaja Reelika Raamat, et toll ei tegele näiteks toidukaupade eelisjärjekorras üleveoks lubade andmisega.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles, et üle maailma on levinud tava, et kiirendatud korras lubatakse üle piiri toidukaubad, mis vajavad eritingimusi, nagu kindlat hoiustamistemperatuuri jms. Kuid mingeid erilube tema juhitav asutus Pärteli väitel ei väljasta.

Luhamaa piiripunkti esindajad kinnitasid üleeile, et hoolimata veoselehest, mis lubaks veokil kiirkorras piiri ületada, vaadatakse veos ka tegelikult üle ja kui tegemist pole kiiresti rikneva kaubaga, saadetakse auto järjekorra lõppu.